Reenactmentul (reconstituirea istorico-militară) a început să cunoască o răspândire din ce în ce mai mare; peste tot în lume există grupuri de reconstituitori care prezintă soldatul roman din antichitate până la soldatul german ori sovietic din timpul ultimei conflagrații mondiale. Un scop nobil în care istoria este redată publicului sub forma unei povești în care sunt angrenați voluntari echipați asemenea celor din epoca reconstituită. În România această poveste nu începe cu a fost odată și se termină cu și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, ci începe cu scormonirea prin istorie (a se citi documentare), continuă cu echiparea tehnico-tactică și se încheie cu deprinderea protocolului militar specific perioadei reconstituite. Abia după ce aceste etape sunt parcurse și repetate de nenumărate ori se merge în fața publicului. Pentru a vedea mai bine care sunt implicațiile asumării rolului de reconstituitor în spațiul carpato-danubiano-pontic, am abordat una dintre asociațiile de reenactment din România: Deutsches Freikorps.
Înființată în anul 2012, Asociația Deutsches Freikorps are ca domeniu de activitate soldatul german din cele două războaie mondiale, din acest motiv fiecare nou membru este supus unei atente și riguroase selecții. După trecerea cu brio a „probelor”, urmează apoi momentul cel mai ”palpitant” din punct de vedere financiaro-imagistic: echiparea. Spun financiaro-imagistic din următorul considerent: echipamentul similar cu cel al soldatului german este de departe unul dintre cele mai costisitoare, însă și unul dintre cele mai frumoase ținute militare. Pentru a vedea exact despre ce este vorba am decis să realizez un experiment: achiziționarea echipamentului unui soldat german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial la prețuri accesibile.
Ținuta minimă al unui soldat al Wehrmacht-ului, de exemplu, se compune din uniformă (cască, veston, pantaloni, cămașă, centură, cizme), accesorii (ham Y, bidon de apă, gamelă, sac de merinde, cutie de mască de gaze, portîncărcătoare) și armament: baionetă și arma propriu-zisă (în cazul nostru, MP40). Pentru a nu fi nevoiți să așteptăm săptămâni întregi până când comanda sosește în țară, ori să nu ne trezim cu surprize (obiecte deteriorate ori cu elemente lipsă, cum li s-a mai întâmplat în trecut membrilor ADF) am decis să ne încercăm norocul pe piața „de vechituri” din România. Primul loc vizitat: binecunoscutul site okazii.ro, care, în decursul anilor, a devenit un adevărat talcioc. Cu toate acestea, nu ne punem mari speranțe că o să găsim mare lucru. Surpriza este de proporții însă. În urma unui banal search WW2, pe monitor încep să apară rezultate: ham y, centură cu pafta, cutie de mască de gaze, baionetă și bidon de apă. Prețurile rivalizează cu cele din afară, însă încercăm să negociem cu vânzătorii.
Primul contactat a fost vânzătorul cu hamul Y. Prețul cerut de acesta pentru ham este de 250 de lei și reprezintă ultimul preț. Cu atât l-am cumpărat și eu din Germania. Este în stare impecabilă, piele de calitate… Pentru a verifica cele spuse de vânzător, deschidem un site specializat în comercializarea replicilor WW2 pentru reenactment din Germania (zib-militaria.de). Stupoare. Aici, prețul unui ham este doar 25 euro (110 lei) la care se adaugă taxele transportului, în total aproximativ 20 lei, însă chiar și în această împrejurare, prețul practicat de nemți era cu mult sub cel practicat în România. Practic, conaționalul nostru ne oferea același produs însă de două ori mai scump decât dacă l-am fi achiziționat din Germania. Din păcate, în momentul în care am spus vânzătorului că prețul cerut de acesta este dublu față de cel din afară, vânzătorul a replicat că prețul de 25 euro afișat pe site-ul zib-militaria.de este valabil doar în Germania. Trebuie luat în calcul transportul (din Germania – n.a.), punerea produsului pe site-ul okazii etc.. După câteva ore, vizibil deranjat de „tupeul” cu care am îndrăznit să îi atragem atenția că are o replică la suprapreț, a revenit cu următorul mesaj: Bună dimineața! Nu vă recomand acest produs deoarece este puțin scump pentru dvs., mesaj ce mă duce cu gândul la lucruri nu tocmai ortodoxe. După această potențială țeapă pe care am dejucat-o cu succes, decidem să mergem mai departe însă mult mai vigilenți.
Articol complet AICI
Mihăiță ENACHE