Nu ştim dacă mai era sau nu nevoie de încă o asociaţie de colecţionari în România, dar ştim sigur că a colecţiona arme în Romania nu este uşor deloc şi, departe de a fi o excentritate plăcerea de a colecţiona aceste obiecte, cred că nu ţine cont de rang, profesie sau vârstă. În primul rând, noţiunea de colecţionar de arme este relativ nouă în ţara noastră, astfel că apariţia  A.N.C.A în iulie 2007 nu a făcut decât să umple un gol care exista în acest domeniu. S-a pierdut mult timp şi sute sau chiar mii de arme de colecţie au ajuns la fier vechi sau în străinătățuri din cauză că în România nu a existat un cadru legal care să permită colecționarea de arme.

sigla1111-vertApariţia Legii 295/2004 a deschis practic drumul şi astfel că oameni pasionați de acest domeniu au putut să înceapă colecţionarea de arme. A.N.C.A şi-a propus  să descopere nu numai arme interesante, ci şi lucrurile ce le-ar avea de povestit aceste bijuterii de oţel.  De asemenea, A.N.C.A. și-a propus să găsească oameni pasionaţi de păstrarea în patrimoniul ţării arme de valoare, pe care le vom putea arăta cu mândrie în cadrul unor manifestări muzeistice, deoarece obiectele valoroase nu aparțin cuiva, ci sunt ale tuturor.

Putem  spune că orice colecţie începe cu primul obiect, în cazul nostru cu prima armă, indiferent că e o puşcă veche de vânătoare sau o baionetă ruginită găsită prin vreun pod. Anul 2008 a însemnat pentru A.N.C.A  un progres vizibil atât în creșterea numărului de membrii, cât şi în desfășurarea unor activităţi strâns legate de colecţionarea armelor. Aşa că nu puteam ca în anul 2009 să nu încercăm să ne diversificam activităţile şi să ne facem cunoscuţi cât mai bine pe plan naţional.

+cats

Aş menţiona faptul că, pentru anul 2008, organizarea primei expoziţii cu arme din colectii particulare a fost organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie din Ploieşti. Ca urmare a activităţilor din 2008, a unor contacte personale şi a unei atente monitorizari începută în urmă cu un an, asociaţia a fost invitată la întâlnirea anuală a FESAC din 2009 în vederea unei posibile aderări. FESAC – Fundaţia Europeană a Asociaţiilor Colecţionarilor de Arme este practic o federaţie a colecţionarilor de arme din toată Europa. Ea include ţări precum Germania, Franta, Belgia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie, Malta, Italia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Spania si Portugalia. FESAC se numără printre consultanţii Parlamentului European din Bruxelles în vederea implementării unor directive legate de armele de foc, directive care îşi găsesc finalitatea în legile respective ale fiecărei ţări membre a Uniunii Europene. Asociaţiile care fac parte din FESAC sunt asociaţii cu tradiţie în ţările din care provin, unele dintre ele având o vechime considerabilă precum cea din Danemarca, ce fiinţează de 75 de ani, sau cea din Anglia de 90 de ani. Datorită sustinerii din partea asociatiilor din Franţa, Belgia si Luxemburg, am fost direct primiţi ca membrii cu drepturi depline FESAC, sărind astfel un stagiu minim de un an ca observatori. A.N.C.A devine astfel prima asociaţie de colecţionari de arme dintr-o ţară din estul Europei membră a FESAC și deschide drumul asociatiilor de colecționari din celelalte ţări est europene. În anul 2010, A.N.C.A reuşeste să organizeze cu ajutorul personalului din cadrul Muzeului Militar Naţional, precum şi cu prietenii din asociația 6 Dorobanți şi cei din A.N.D.A., prima expoziţie de arme şi uniforme a unor colecţionari privaţi la nivel naţional.

Articol complet AICI

Autor: Ioan GĂUCAN