1541: Întemeierea orașului Santiago de Chile.

794px-Santiago_en_invierno

Santiago de Chile

Santiago a fost înființat de Pedro de Valdivia la 12 februarie 1541 sub numele Santiago de Nueva Extremadura. Ceremonia de înființare a fost ținută pe Dealul Huelén (redenumit apoi Cerro Santa Lucia. Valdivia a ales locația orașului datorită climatului moderat și ușurinței cu care putea fi apărat. Primele clădiri au fost construite cu ajutorul indienilor Picunche. Orașul a fost ușor afectat în timpul “Războiului Chilian De Independență” (1810–18) în Bătălia de la Maipú, care a avut loc la sud-vest de oraș. Santiago a fost numit capitală în 1818.

În timpul primelor decenii ale secolului al XIX-lea, Santiago a rămas un oraș mic având puține clădiri cu excepția Palacio de La Moneda și a câtorva biserici. În 1880 extracția de fertilizator din nordul țării a adus prosperitate și a dus la dezvoltarea capitalei. Au fost construite puncte de referință importante în 1910, precum Biblioteca Natională și Muzeul de Arte. În 1985 un cutremur a distrus anumite clădiri istorice din centrul orașului.

1709: Marinarul scoțian Alexander Selkirk („modelul” lui Robinson Crusoe) este salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan Fernandez.

1736: Căsătoria dintre Maria Terezia a Austriei și Francisc Stephan.

1856: Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de externe al Franței, Alexandre Walewski, în care pleda pentru constituirea unui stat național românesc independent sub garanția celor șapte mari puteri.

1864: Parlamentul votează proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România.

1892: Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenție – aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf.

1912: Abdicarea împăratului chinez Pu Yi; sfârșitul dinastiei Qing.

Emperor Henry Pu Yi, Puppet Monarch

Pu Yi Împărat Qing

Pu Yi  (n. 7 februarie 1906 – d. 17 octombrie 1967) a fost al doisprezecelea și ultimul împărat al Dinastiei chineze Qing. A fost încoronat la vârsta de doar trei ani în anul 1909 și a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912.

A fost cunoscut ca împărat sub numele de Împăratul Xuantong între 1908 și 1911, și ca împărat, dar fără să conducă efectiv, între 1911 și 1924, iar între anii 1932 și 1945 a domnit în statul marionetă cunoscut sub numele de Manciukuo.

 S-au turnat două filme despre viața împăratului: Fire Dragon al lui Li Han Hsiang în 1986 și Ultimul împărat al lui Bernardo Bertolucci în 1987. Căutarea identității lui Pu Yi, ultimul împărat al Chinei, este realizat printr-o mare artă cinematografică, de o impecabilă claritate. 9 Premii Oscar pentru: cel mai bun film, cea mai bună adaptare cinematografică, cea mai bună regie, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cea mai bună muzică originală, cea mai bună scenografie, cele mai bune costume, cea mai bună coloană sonoră.

1912: China adoptă calendarul gregorian.

1919: Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad

1922: Și-a început pontificatul Papa Pius al XI-lea (n. 1857 – 1939).

1924: La New York are loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră de George Gershwin.

1961: A fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția Planetei Venus: Venus – 1

1994: Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă la Lillehammer, Norvegia.

1996: Yasser Arafat a depus jurământul în calitate de prim președinte ales (20 ianuarie 1996) al Autorității Naționale Palestiniene.

415px-ArafatEconomicForum

Yasser Arafat

 Yasser Arafat (n. 24 august 1929, Cairo- d. 11 noiembrie 2004, Paris), zis și Abu Amar, pe numele său adevărat Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, a fost un lider (arabă rais) palestinian. Se trăgea dintr-o familie palestiniană, probabil din Fâșia Gaza (Arafat și-a ocultat originea alegându-și locul de naștere în funcție de împrejurări, adesea susținea că s-a născut la Ierusalim) dar și-a petrecut copilăria și adoloscența la Cairo împreună cu frații și surorile sale (în număr de șase). A absolvit Universitatea din Cairo în 1950. Din 1969 a fost co-fondator și președinte al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP) și din 1993 președintele (rais) Autorității Naționale Palestiniene.

În 1994 a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace împreună cu Ițhak Rabin și Șimon Peres. Ca lider și coordonator al unor unități de gherilă (Fatah, gruparea Septembrie cel Negru, gruparea Abu Nidal, etc.), era privit ca luptător pentru pace de către cei care îl sprijineau și ca terorist de către restul lumii. Acordarea Premiului Nobel lui Arafat, considerat ca terorist cu o lungă carieră de promovare a violenței, a fost însoțită de proteste, iar unul dintre cei 5 membri ai Comitetului Nobel, norvegianul Kåre Kristiansen, ca un act de dezaprobare, a demisionat din comitet.

Arafat a murit la vârsta de 75 de ani la spitalul militar Percy din Clamart, în apropiere de Paris, iar trupul său a fost înmormântat în moscheea din Ramallah.

1999: Președintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.

2000: A avut loc, la București, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul șefilor de state și de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est.

2002: La tribunalul de la Haga, începe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. Acesta va muri în 2006 înainte de terminarea procesului.

Slobodan_Milosevic

Slobodan Milošević

 Slobodan Milošević (n. 20 august 1941, Požarevac, Serbia sub ocupație militară germană – d. 11 martie 2006, Haga, Țările de Jos) a fost președinte al Serbiei și al Republicii Federale Iugoslavia, și de asemenea al Partidului Socialist Sârb. În momentul morții, era judecat sub acuzația de crime de război comise în Bosnia și Herțegovina, Croația și Kosovo în anii 1990. Pe 11 martie 2006 a fost găsit mort în celula în care era deținut; știrea a fost confirmată oficial de avocatul său.

El a fost una din figurile marcante ale războiului din Iugoslavia în anii ’90 si războiului din Kosovo în 1999. A fost condamnat în mai 1999, în timpul războiului din Kosovo, de către Tribunalul Internațional al Națiunilor Unite pentru crime împotriva umanității și o gravă încălcare a Convenției de la Geneva.

După demonstrații și greve ce au urmat alegerilor prezidențiale din octombrie 2000, el s-a recunoscut înfrânt și a demisionat. Un an mai târziu, Milošević a fost extrădat pentru a se prezenta în fața Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, însă va muri după 5 ani de închisoare doar cu 50 de ore înaintea declarării verdictului. Milošević, suferind de boli grave ale inimii, de tensiune și diabet, a murit în urma unui atac în condiții neelucidate. Unii dintre susținătorii lui cred ca a fost omorât în închisoare înainte de a se pronunța un verdict.

2004: Cercetătorii sud-coreeni au reuşit să producă prin clonare un embrion uman şi să extragă de la acesta celule suşe identice din punct de vedere genetic cu persoana clonată, ceea ce constituie o premieră mondială

2010: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver.