1395: Prima mențiune documentară a Cetății Neamț.
Cetatea Neamț (cunoscută impropriu sub titulatura Cetatea Neamțului) este o cetate medievală din Moldova, aflată la marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț (în nord-estul României). Ea se află localizată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului (numită și Dealul Cetății), la o altitudine de 480 m și la o înălțime de 80 m față de nivelul apei Neamțului. De aici, străjuia valea Moldovei și a Siretului, ca și drumul care trecea peste munte în Transilvania.
Cetatea Neamț făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci.
Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță.
1451: După moartea sultanului Murad al II-lea, fiul său, Mehmed al II-lea îi succede.
1653: Cardinalul Mazarin se întoarce la Paris după exilul în care fusese nevoit să plece ca urmare a Frondei (1650 – 1652).
Jules Mazarin, născut Giulio Raimondo Mazzarino (n. 14 iulie 1602, Pescina, Regatul de Neapole – d. 9 martie 1661, Vincennes, Franța) a fost un cardinal, diplomat și politician italian, care a fost prim ministru al Franței din 1642 până la moartea sa. Mazarin i-a succedat mentorului său, Cardinalul Richelieu. Era un colecționar de artă și bijuterii, în special de diamante, pe care i le-a lăsat prin testament regelui Ludovic al XIV-lea; unele dintre acestea au rămas în colecția de la Muzeul Luvru. Biblioteca lui Mazarin a stat la originea „Bibliotecii Mazarine” din Paris.
1815: A fost fondată prima fabrică pentru producția de brânză, în vederea comercializării (Elveția).
1876: A fost semnat tratatul de pace care a pus capăt războiului dintre Argentina și Paraguay.
1908: Se constituie Partidul Conservator Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu (3/16).
1917: SUA au întrerupt relațiile diplomatice cu Germania.
1947: Miron Radu Paraschivescu publică în ziarul “Scânteia” (al PCR) atacuri violente contra lui Tudor Arghezi, acuzat de atitudini politice reacționare.
1957: Poetul Ștefan Augustin Doinaș a fost arestat și condamnat de regimul comunist la un an închisoare sub acuzația de „omisiune de denunț”; a fost eliberat la 5 februarie 1958.
1959: Un avion charter care transportă muzicienii Buddy Holly, Ritchie Valens și Bopper Big se duce în jos în condiții de ceață în apropiere de Clear Lake, Iowa, ucigând toți cei 4 pasageri la bord, inclusiv pilotul. Mai târziu, tragedia este numită “Ziua când muzica a murit”, popularizată în piesa “American Pie” a lui Don McLean în 1972.
Puțin după ora 1:00 AM ora locală în ziua de 3 februarie, avionul a decolat de pe Aeroportul Municipal Mason City. În jurul orei 1:05, proprietarul companiei Dwyer Flying Service a observat cum luminile avionului încep să coboare spre sol.
Pilotul trebuia să-și declare planul de zbor imediat după decolare, dar Peterson nu a apelat turnul de control. Tentativele repetate ale lui Dwyer de a-l contacta au eșuat. Cum până la ora 3:30 AM, Aeroportul Hector din Fargo nu a fost contactat de Peterson, Dwyer a contactat autoritățile și a dat avionul dispărut.
În jurul orei 9:15 dimineața, Dwyer a decolat cu un alt avion mic pentru a zbura pe drumul pe care Peterson intenționa să-l urmeze. La scurt timp, Dwyer a observat resturile avionului într-un lan de porumb care îi aparținea lui Albert Juhl, la aproximativ 8 km nord-vest de aeroport. Carroll Anderson, care îi condusese cu mașina pe artiști la aeroport și a fost martor la decolare, a făcut identificarea oficială a rămășițelor acestora.
Avionul era într-un unghi îndreptat în jos și înclinat spre dreapta când a lovit solul la o viteză de aproximativ 270 km/h. Avionul s-a răsturnat și a mai alunecat alți 170 m pe gheață înainte de a se opri într-un gard de sârmă de la marginea proprietății lui Juhl. Trupurile lui Holly și Valens se aflau lângă avion, Richardson fusese aruncat peste gard în lanul de porumb învecinat, iar Peterson rămăsese în interior. Toți cei patru au murit imediat din cauza traumelor masive la cap, a declarat medicul legist Ralph Smiley.
Anchetatorii au concluzionat că prăbușirea a fost cauzată de o combinație între o eroare de pilotaj și vremea nefavorabilă. Peterson nu era calificat încă să piloteze în condiții meteo în care avionul se pilotează doar pe baza instrumentelor și fără informații vizuale. Raportul final al Civil Aeronautics Board a arătat că Peterson făcuse cursurile de pilotaj cu instrumente pe avioane echipate cu giroorizont cu orizont artificial, diferit total de giroorizontul de pe avionul Bonanza. Cele două tipuri de instrument indică poziția avionului în zbor într-o manieră total opusă; comisia de anchetă a considerat că aceasta l-ar fi putut face pe Peterson să creadă că urcă atunci când el de fapt cobora. S-a descoperit și că Peterson nu a fost avertizat corespunzător privind condițiile meteo de pe traseu, informații care, date fiind limitările cunoscute și de el, ar fi putut să-l determine să amâne zborul.
În 1988, Ken Paquette, un admirator din Wisconsin al muzicii anilor 1950, a construit un monument din inox ce reprezintă o chitară de oțel și trei discuri, fiecare disc cu numele câte unuia dintre cei trei cântăreți. Monumentul se află pe un teren agricol proprietate privată, la aproximativ patru sute de metri vest de intersecția dintre Strada 315 și Gull Avenue, la 8 km nord de Clear Lake. În zona de acces spre locul prăbușirii se află un semn în formă de ochelari. Paquette a creat și el un monument similar din oțel în memoria cântăreților, aflat lângă Riverside Ballroom din Green Bay, Wisconsin, unde cântaseră Holly, Richardson și Valens în noaptea de 1 februarie 1959. Acest al doilea monument a fost dezvelit în ziua de 17 iulie 2003. În februarie 2009, la locul prăbușirii a fost dezvelit un alt monument al lui Paquette în memoria pilotului Roger Peterson.
1962: SUA instituie blocada economică asupra Cubei.
1966: Stația rusească automată “Luna 9”, lansată la 31 ianuarie 1966, a realizat prima aselenizare și a transmis imagini ale suprafeței lunare.
1972: Primele Jocuri Olimpice de Iarnă care s-au ținut în Asia s-au deschis la Sapporo, Japonia.
1983: Papa Ioan Paul al II-lea a prezentat noul drept canonic.
1992: S-a parafat “Declaraţia asupra cooperării economice în Marea Neagră”. România a fost fondatoare a noului acord economic.
1994: Este lansată naveta spațială “Discovery”, pentru o misiune de opt zile. La bord s–a aflat cosmonautul Serghei Krikaliov, alături de alți 5 astronauți americani. A fost prima misiune comună americano–rusă din 1975, când a avut loc istorica întâlnire în cosmos dintre stația americană “Apollo” și cea sovietică “Soiuz”.
1994: Preşedintele SUA., Bill Clinton, a anunţat ridicarea embargoului vechi de 19 ani impus pe plan comercial Vietnamului. Unul din argumentele aduse în favoarea acestei decizii a fost sprijinul acordat de autorităţile asiatice pentru găsirea celor 2 238 de americani dispăruţi în timpul războiului din Vietnam.
2003: Scriitorul Vaclav Havel, erou al luptei anticomuniste, şi-a încheiat cel de-al doilea mandat şi ultimul, ca preşedinte al Republicii Cehia.
2006: Feribotul egiptean Al Salam Boccaccio 98 s-a scufundat în Marea Roșie în drumul de la Duba, Arabia Saudită, la Safaga, în sudul Egiptului. Nava transporta 1312 de pasageri și 96 membri ai echipajului la momentul dezastrului. Doar 388 de persoane au supraviețuit.
2009: Curtea de la Haga a dat câştig de cauză României în procesul cu Ucraina privind platoul continental din Marea Neagră şi Insula Şerpilor. Curtea a acordat României 9700 de kilometri pătraţi de zonă economică exclusivă şi platou continental, reprezentând 79,34% din totalul suprafeţei în dispută. Zona conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.