1616: Navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten (n. 1567 – m. 1625) a fost primul explorator care a ocolit Capul Horn, în expediția pentru căutarea unui nou drum spre Oceanul Pacific.

1676: Feodor al III-lea devine Țar al Rusiei.

Tsar_Fydor_III_-cropped

Feodor al III-lea, Țar al tuturor Rusiilor

Feodor al III-lea Alexeevici al Rusiei (9 iunie 1661 – 7 mai 1682) a fost Țar al Rusiei în perioada 1676 – 1682.  Feodor s-a născut la Moscova și a fost fiul cel mare al Țarului Alexei I al Rusiei și a primei sale soții, Maria Miloslavskaia. În 1676, la vârsta de 15 ani, i-a succedat tatălui său la tron. A fost înzestrat cu un intelect fin și cu o nobilă dispoziție; a primit o educație excelentă de la Simeon Polotski, cel mai învățat călugăr slavon. A fost credincios și avea aspirații literare; a contribuit la traducerea a doi psalmi dintr-o psaltire publicată în 1679. La început a fost dominat de facțiunea condusă de familia Miloslavski din partea mamei lui. Ei l-au convins să-l exileze pe Matveev, cel mai activ boier al facțiunii Narîșkin, familia celei de-a doua soții a tatălui său. Cea mai ambițioasă inițiativă cu caracter politic din timpul domniei sale a fost recensământul pământurilor început în 1680. În 1680 Feodor s-a căsătorit cu Agafia Grușevskaia, fiica unui nobil polonez ortodox. Manierele și îmbrăcămintea poloneză au ajuns să predomnie la curte. Agafia a dat naștere unui fiu, Ilia, în iulie 1681, însă atât ea cât și copilul au murit după câteva zile. Țarul a fost îndemnat de consilieri să se recăsătorească cât mai repede din motive dinastice. S-a recăsătorit în februarie 1682 cu Marfa Apraxina. Înainte de Paștele din 1682, Feodor s-a îmbolnăvit grav și a murit fără să desemneze nici un moștenitor.

1814: Franța învinge Rusia și Prusia în Bătălia de la Brienne.

Battle_of_Brienne_Napoleon_vs_Cossacks

Bătălia de la Brienne-le-Château, Parte a Războiul celei de-a Șasea Coaliții
Ilustrare a momentului în care Împăratul aproape a fost capturat de cazaci.

Bătălia de la Brienne-le-Château, purtată în apropiere de Bar-sur-Aube, a opus o armată franceză, sub comanda lui Napoleon I, „armatei Silezie”, aflate sub comanda Feldmareșalului Blücher. Bătălia a fost o întâlnire de trupe, în condițiile în care prusacii își concentraseră forțele, după ce capturaseră un ofițer francez de legătură, care le-a predat ordinele Împăratului către mareșalul Mortier și generalii Colbert și Bordesoulle. Ordinele îi informează pe prusaci despre planul francez și, la fel de important, nu parvin comandanților francezi, astfel că aceștia sunt nevoiți să lupte în inferioritate numerică și fără a beneficia de prezența „Vechii Gărzi”. După o serie de acțiuni de cavalerie conduse de Grouchy și de subordonatul său, Lefebvre-Desnouettes împotriva cazacilor și a cavaleriei lui Olsufiev și Sacken, mareșalul Victor lansă un atac de infanterie, dar fără succes. Nici măcar sosirea lui Ney nu aduce succesul francezilor, care reușesc totuși, spre seară, să cucerească castelul și o parte din oraș. Aliații, deși superiori numeric, abandonează câmpul de bătălie în timpul nopții.

1845: „Corbul” (The Raven), de Edgar Allan Poe, este publicat pentru prima dată în „New York Evening Mirror”.

Tenniel-TheRaven

 „Corbul” (original în limba engleză The Raven) este un poem narativ de scriitorul american Edgar Allan Poe, prima dată publicat în ianuarie 1845. Este adesea menționat datorită muzicalității versurilor, limbajului stilizat și atmosferei supranaturale. În poem, un corb vorbitor vizitează un bărbat îndrăgostit, urmărind decăderea acestuia în nebunie. Bărbatul, adesea identificat ca fiind un student, se lamentează din cauza morții iubitei lui, Lenore. Șezând pe un bust ce o reprezintă pe Pallas Athena, corbul pare să-i agraveze starea prin repetarea constantă a cuvântului „Nevermore”. Poemul are o serie de influențe din folclor și antichitatea clasică.

Poe a susținut că a scris poemul logic și metodic, dorind să creeze un poem care ar avea succes atât critic, cât și la masele de oameni, precum a explicat în eseul „Filosofia creației poetice” (1846). „Corbul” a fost inspirat parțial de corbul vorbitor din romanul de Charles Dickens, Barnaby Rudge. Poe a folosit ritmul complex și măsura din poemul de Elizabeth Barrett, „Lady Geraldine’s Courtship”, făcând de asemenea uz de rimă internă și aliterație.

„Corbul” a apărut prima dată pe 29 iunie 1845 în New York Evening Mirror. Publicarea l-a făcut cunoscut pe Poe în timpul vieții, dar nu i-a adus venituri substanțiale. La scurt timp retipărită, parodiată și ilustrată, opinia criticilor este împărțită asupra valorii poemului, rămănând totuși una din cele mai cunoscute poeme scrise vreodată.

1856: Regina Victoria a înființat ordinul Crucea Victoria, inițial pentru a-i distinge pe militarii britanici cu merite deosebite în Războiul Crimeei.

Victoria_Cross_Medal_Ribbon_&_BarCrucea Victoria (în engleză Victoria Cross) este cea mai înaltă decorație militară acordată pentru acte de eroism „în fața dușmanului” militarilor din diverse țări ale Commonwealth-ului și ale fostelor teritorii ale Imperiului Britanic. Acesta are prioritate față de toate celelalte ordine, decorații și medalii. Ea poate fi acordată unei persoane de orice grad în orice ramură militară, precum și civililor sub comandă militară. În Regatul Unit, ea se decernează de obicei direct persoanei decorate sau celei mai apropiate rude a sa, de către monarhul britanic în timpul unei ceremonii ținute la Palatul Buckingham. În țările din Commonwealth în care monarhul britanic este șef de stat, Guvernatorul General este cel care face aceasta în numele monarhului. Împreună cu Crucea lui George —care este distincția echivalentă pentru acte de curaj realizate departe de inamic— este cea mai înaltă distincție acordată pentru curaj în Regatul Unit. Crucea Victoria este, însă, purtată înaintea Crucii George de o persoană care are ambele distincții (ceea ce nu s-a întâmplat până acum).

Ordinul Crucea Victoria a fost înființat la 29 ianuarie 1856 de către Regina Victoria pentru a răsplăti faptele de curaj din timpul Războiului Crimeei. De atunci, medalia a fost acordată de 1356 de ori unui număr de 1353 de persoane. Doar 13 medalii, nouă militarilor britanici și patru celor australieni, au fost acordate după Al Doilea Război Mondial.

Explicația tradițională a sursei metalului în care sunt bătute medaliile este aceea că provine de la un tun rusesc capturat la asediul Sevastopolului. Cercetări mai recente au arătat că această poveste ar putea să nu fie adevărată, sugerând mai multe posibile origini ale materialui din care sunt făcute medaliile. Din cauza rarității lor, Crucile Victoria au valoare mare, iar la licitații, acestea pot fi vândute pentru mai mult de 400.000 de lire sterline. Există mai multe colecții publice sau private dedicate acestei decorații. Lord Ashcroft, ale cărui colecții conțin peste o zecime din totalul de Cruci Victoria acordate, a anunțat în iulie 2008 o donație Muzeului Imperial de Război, permițând expunerea colecției sale într-o nouă galerie ce urmează a fi deschisă în 2010.

Din 1990, trei țări ale Commonwealth-ului al cărui șef de stat este monarhul britanic și-au instituit propria variantă ce Cruce Victoria. Ca rezultat, vechea Cruce Victoria este uneori denumită în aceste țări „Crucea Victoria Britanică” sau „Crucea Victoria Imperială”, pentru a face distincția față de noile decorații.

1886: Germanul Karl Friederich Benz (1844-1929 a fost brevetat pentru fabricarea primului automobil funcționabil din lume, alimentat cu benzină.

Zzz-1stBus1891: Liliuokalani este proclamată regină a Hawaii; va fi ultimul monarh al Hawaii.

1896: Doctorul Emile Grubbe a utilizat pentru prima oară radiațiile pentru a tratata cancerul de sân al pacientei sale Rose Lee din Chicago.

1916: Primul Război Mondial: Germania a efectuat primul raid aerian cu aparate „Zeppelin” deasupra Parisului.

1923: Consiliul de Miniștri a aprobat statutul Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR).

1947: URSS semnează Tratatul de pace cu România (după a doua conflagrație mondială).

1949: Marea Britanie recunoaște statul Israel.

1950: La Johannesburg (Africa de Sud) izbucnesc primele tulburări provocate de politica rasială a Africii de Sud.

1981: S-a dat în exploatare cel mai mare pod de pe Siret, în zona hidrocentralei Galbeni.

1990: Simpatizanții FSN iau cu asalt sediile unor partide în București și în alte orașe.

2002: În Discursul despre Starea Națiunii, președintele american George W. Bush a declarat guvernele Irakului, Iranului și Coreei de Nord drept „Axa răului”.

2012: Horia Tecău câștigă finala de dublu mixt la Australian Open.