1340: Regele Eduard III al Angliei este declarat rege al Franței

441px-Edward_III_of_England

Eduard al III-lea, Rege al Angliei

 Eduard al III-lea (13 noiembrie 1312 – 21 iunie 1377), a fost unul dintre cei mai de succes monarhi ai Angliei din Evul Mediu. El a transformat Regatul Angliei într-o putere militară a Europei. A domnit pe tronul Angliei timp de 50 de ani; de la Henric al III-lea până la George al III-lea nici un alt monarh englez n-a avut o domnie atât de lungă.

Eduard a fost încoronat la vârsta de paisprezece ani. La vârsta de șaptesprezece ani, a condus o lovitură împotriva regentului Roger Mortimer lucru care a marcat începutul domniei sale personale. După ce a înfrânt, fără să subjuge, Regatul Scoției, în 1340 s-a autodeclarat moștenitor al tronului francez începând ceea ce va fi cunoscut în istorie sub numele de Războiul de o sută de ani.

 1388: Prima menţionare a oraşului-cetate Suceava drept capitală a Moldovei

1500: Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón a descoperit coasta Braziliei (această descoperire și-a revendicat-o însă Portugalia, în luna aprilie a aceluiași an)

1699: Prin Tratatul de pace de la Karlowitz (azi în Serbia), dintre Sfântul Imperiu Roman și cel Imperiul Otoman, Principatul Transilvaniei intră sub stăpânirea Curții de la Viena.

800px-Altomonte_Siebenbürgen_und_Serbien

Alegoria Transilvaniei și Serbiei victorioase asupra Imperiului Otoman, frescă de Bartolomeo Altomonte (1723), Mănăstirea Sankt Florian, Austria Superioară

Tratatul de la Karlowitz sau de la Carlovița a fost semnat la 26 ianuarie 1699 în localitatea Carlovița (în sârbă Sremski Karlovci, în germană Karlowitz) din Voivodina, la sfârșitul războiului austriaco-otoman (1683-1697), în care otomanii au fost învinși.

După două luni de negocieri între Imperiul Otoman pe de o parte și, pe de altă parte, Liga Sfântă, o coaliție formată din mai multe puteri europene incluzând Casa de Habsburg, Uniunea Polono-Lituaniană, Transilvania, Republica Venețiană și Imperiul Rus, tratatul de pace a fost semnat la 26 ianuarie 1699. Otomanii au cedat Austriei cea mai mare parte a teritoriului Ungariei și Slavonia, iar Podolia a revenit Poloniei. Simultan au renunțat la vasalitatea Transilvaniei, transferată Habsburgilor. Au cedat deasemenea către Veneția teritorii Dalmațiene și peninsula Peloponez, pe care însă otomanii au recuperat-o prin tratatul de pace de la Passarowitz din 1718. Simultan au renunțat la vasalitatea republicii Raguzane, transferată Veneției.

Tratatul de la Karlowitz a marcat începutul declinului Imperiului Otoman în Europa de Est și a stabilit monarhia habsburgică ca putere dominantă în Europa Centrală.

1788: Întemeierea primei colonii engleze în New South Wales; ziua națională a Australiei

 1790: Premiera, la Viena, a operei comice „Cosi Fan Tutte”, a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart

1837: Michigan a devenit cel de-al 27-lea stat al Uniunii (Statele Unite ale Americii)

1865: Demisia guvernului Mihail Kogălniceanu (26 ianuarie/7 februarie )

1869: S-a întemeiat Partidul Național Român din Banat și Ungaria, sub conducerea lui Alexandru Mocioni (26 ian./7 febr.)

1905: Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate.

1918: Demisia guvernului Ion I. C. Brătianu – Take Ionescu (26 ianuarie/8 februarie); noul guvern va fi condus de generalul Averescu

1930: Se pun bazele „Buletinului Federației”, singura publicație a Federației corpului didactic din România

1939: Ocuparea Barcelonei (Spania) de către fașciști

1950: Proclamarea republicii India. Ziua națională a Indiei.

1952: România – Hotărârea Consiliului de Miniștri prin care se declanșează reformă monetară, la un raport de 1 leu nou = 20 lei vechi.

1956: Austriacul Toni Sailer face senzație la Cortina d’ Ampezzo, Italia, unde se desfașoară Jocurile Olimpice de iarnă, câștigând toate cele trei probe de schi alpin: slalom, slalom uriaș, coborârea în viteză.

1957: Premiera filmului „La Moara cu noroc”, ecranizare de Victor Iliu după nuvela lui Ioan Slavici, o reușită a cinematografiei românești

1965: Hindi devine limba oficială în India

1976: România devine membră a Grupului celor 77

1980: Israel și Egipt stabilesc relații diplomatice

1983: Ziua mondiala a vămilor sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor

1993: Václav Havel a fost ales președinte al Cehiei

1994: Este semnat, la Bruxelles, de către ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, Documentul–cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace, propus de NATO. Documentul permite participarea în comun la operațiuni de menținere a păcii și de rezolvare a situațiilor de criză, ca și la aplicații militare comune, să–și perfecționeze, prin cooperare pregatirea de luptă, să primească asistență pentru restructurarea organismelor militare.

1994: Guvernul britanic a solicitat înapoierea Ordinului Bath al Majestăţii sale Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord, decernat în 1978 lui Nicolae Ceauşescu.

1995: BBC lansează canalul său european de informații prin satelit, BBC WORLD, care va transmite non–stop știri în limba engleză. Un canal de divertisment BBC PRIME, va înlocui canalul BBC WORLD SERVICE TELEVISION.

1996: Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat tratatul „START-2″ cu privire la reducerea și limitarea armamentelor strategice ofensive (documentul fusese semnat la Moscova, la 3 ianuarie 1993, de către președinții Boris Elțin și George Bush).

1999: Întâlnire între Papa Ioan Paul al II-lea și președintele Bill Clinton. Suveranul pontif ramâne la Saint–Louis 48 de ore.

 2000: Comisia Europeană a aprobat recomandarea privind eliminarea României şi Bulgariei de pe “lista neagră” a statelor ai căror cetăţeni au nevoie de viză de intrare pentru ţările membre ale UE.

2001: Cutremurul de pământ cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter în nordul Indiei, s-a soldat cu peste 20 000 de victime.

2009: România şi Irakul au semnat acordul pentru menţinerea a 350 de militari români pe teritoriul irakian până la 31 iulie 2009.