1265: Primul parlament englez conduce prima ședință la Palatul Westminster.

800px-PalaceOfWestminsterAtNightPalatul Westminster (în engleză Palace of Westminster), cunoscut și sub numele de Casa Parlamentului (în engleză Houses of Parliament) este locul unde se află cele două camere ale Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Camera Lorzilor și Camera Comunelor. Palatul Westminster este aproape de altă clădire guvernamentală numită Whitehall. Actualul ansamblu al Palatului Westminster a fost construit între 1837 și 1860 în stil neogotic, după incediul devastator din 1834 care a distrus aproape total vechiul parlament britanic.

Plin de încărcătură istorică și atracție pentru milioane de turiști în fiecare an, Palatul Westminster este inclus de UNESCO în programul World Heritage Sites, împreună cu Biserica Sf. Margareta și Abația Westminster, cu care se învecinează. Abația Westminster a fost construită în secolul al XI-lea de către Eduard The Confessor. Clădirea este locul ceremoniilor regale, nu mai puțin de 38 de încoronari desfașurându-se aici. Tot aici au avut loc, în 1997, funeraliile prințesei Diana. Actualul ansamblu al Palatului Westminster este varianta reconstruită între anii 1837 si 1860, în stil neogotic, după ce incendiul devastator din 1834 a distrus aproape total vechiul parlament britanic, construit de William II la sfârșitul secolului al XI-lea.

Cu o formă aproximativ rectangulară, Palatul Parlamentului se întinde pe o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați. El este flancat de două turnuri înalte de aproximativ 100 m, Victoria Tower și celebrul turn cu ceas, Big Ben.

1368: Prima mențiune documentară a orașului Slatina într-un act oficial al lui Vladislav I Vlaicu, care acordă scutire de vamă negustorilor brașoveni la trecerea peste râul Olt.

Stema_slatina_olt1390: S-a încheiat tratatul de la Lublin dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești (1386 – 1418), și Wladislaw al II-lea Jagello, regele Poloniei (1386-1434).

1523: Christian al II-lea este obligat să abdice ca rege al Danemarcei și Norvegiei.

1603: Prima atestare documentară a satului Bravicea.

1840: Willem al II-lea a devenit rege al Țărilor de Jos după abdicarea tatălui său Willem I.

1840: Exploratorul francez Jules Dumont d’Urville conduce o expediție prin care a descoperit Adélie.

800px-Atlas_pittoresque_pl_169 1841: Britanicii ocupă Hong Kong-ul.

1880: A apărut, la București, revista “Literatorul”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski.

coperta-revista-literatorul

1884: Ia ființă, din inițiativa lui Spiru Haret, “Casa pentru ajutorul școalelor”.

1920: Guvernele României, Cehoslovaciei și Regatului sîrbilor, croaților și slovenilor cer Conferinței ambasadorilor să interzică revenirea pe tronul Ungariei a habsburgilor, subliniind că ei nu vor tolera o asemenea tentativă.

1928: Are loc premiera filmului “Năpasta”, după I.L. Caragiale.

1936: Eduard al VIII-lea devine Rege al Angliei.

1941: S-a hotărât militarizarea instituțiilor, întreprinderilor de stat și particulare, fiind puse sub controlul Marelui Stat Major sau al organelor armatei.

1942: SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich și alți oficiali din Germania Nazistă au ținut Conferința de la Wannsee în care au discutat implementarea „Soluției finale a problemei evreiești”.

evreilagar

800px-Wannsee_Conference_Villa_picture_4589

Vila de pe malul lacului Wannsee unde s-a ținut Conferința de la Wannsee și s-a discutat implementarea „Soluției finale a problemei evreiești”.

1947: SUA semnează Tratatul de pace cu România.

1950: Capitala statului Israel este transferată de la Tel Aviv la Ierusalimul de Vest, împreună cu instituțiile centrale și ale administrației de stat. Statele lumii nu recunosc acest act și își mențin misiunile diplomatice la Tel Aviv.

1953: Republicanul Dwight Eisenhower devine cel de-al 34-lea președinte al Statelor Unite.

1961: Democratul John F. Kennedy devine cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite.

1964: Membrii trupei britanice The Beatles au lansat primul lor album în SUA, Meet the Beatles.

Meet the Beatles1965: Democratul Lyndon B. Johnson devine cel de-al 36-lea președinte al Statelor Unite.

1969: Republicanul Richard Nixon devine cel de-al 37-lea președinte al Statelor Unite.

1969: Primul pulsar (pulsari = stele care se rotesc, formate din neutroni și observabile ca surse de radiație electromagnetică) este descoperit în Crab Nebula.

1977: Democratul Jimmy Carter devine cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite.

1981: Republicanul Ronald Reagan devine cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite.

1989: Republicanul George H. W. Bush devine cel de-al 41-lea președinte al SUA

1990: A apărut, la București, primul număr al revistei „22”, editată de Grupul pentru Dialog Social.

Revista22 Revista 22 este un săptămânal independent de analiză politică și actualitate culturală din România. Revista a apărut la data de 20 ianuarie 1990, cu Stelian Tănase redactor-șef și Gabriela Adameșteanu, redactor-șef adjunct. Printre colaboratorii primului număr se numărau Silviu Brucan, Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru, Alexandru Paleologu, Magda Cârneci, Petru Creția, Andrei Pippidi, Dan Pavel, Antonie Plămădeală, Gabriel Andreescu, Ioana Crăciunescu și Rodica Palade. 

1990: Armata Roșie a reprimat violent demonstrațiile pro-independență din Baku, RSS Azerbaidjan.

Coat_of_arms_of_the_Soviet_Union.svg

Steagul de luptă al Armatei Roşii

 Armata Roșie a fost termenul folosit pentru forțele armate ale Uniunii Sovietice între 1918 și 1946. Denumirea datează din perioada războiului civil rus, când această armată era adversara „Armatei Albe”. Numele complet era Armata Roșie a Muncitorilor și Țăranilor. Din 1946 armata URSS primește oficial numele de Armata Sovietică; totuși, în vorbirea informală, continuă să fie adesea denumită „Armata Roșie”.

1992: Biblioteca Americană din București devine Centrul Cultural American.

1993: Democratul Bill Clinton devine cel de-al 42-lea președinte al Statelor Unite.

1996: Primele alegeri generale libere organizate vreodată în teritoriile palestiniene autonome, Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est. Yasser Arafat a fost ales în funcția de președinte al Autorității Naționale Palestiniene (m. 2004)

arafat_victory

Yasser Arafat

1999: A cincea mineriadă: Minerii părăsesc Târgu Jiu, în direcția București. Președintele convoacă parlamentul în sesiune extraordinară. Guvernul este gata să negocieze, cu condiția ca minerii să se oprească. Aceștia sunt gata să discute, dar numai cu primul ministru. În jurul orei 18.00, cei aproximativ 10 000 de mineri ajung la Horezu, unde înnoptează.

horezu2001: Republicanul George W. Bush Jr. devine cel de-al 43-lea președinte al Statelor Unite.

2003: Irakul refuză survolarea teritoriului de către avioane americane de spionaj U2.

2004: Președintele Ion Iliescu i-a decernat Regelui Mihai I Marele Premiu al Institutului Cultural Român.

regele-mihai2009: Democratul Barack Obama devine cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite.