1419: Războiul de 100 de ani: orașul francez Rouen s-a predat lui Henric al V-lea al Angliei.

Hundred_Years'_War_montage

Războiul de 100 de Ani
În sensul acelor de ceas, din stânga sus: Ioan de Boemia în Bătălia de la Crécy, flotele Angliei, Franței și Castiliei în Bătălia de la La Rochelle, Henric al V-lea în Bătălia de la Azincourt, Ioana d’Arc reunind forțele franceze la Asediul Orléansului

 Războiul de 100 de Ani a fost purtat între Anglia și Franța în intervalul 1337-1453. Războiul de 100 de Ani nu a fost un conflict continuu, ci o serie de ostilități întrerupte de perioade lungi de pace.

1806: Marea Britanie a ocupat Capul Bunei Speranțe.

1821: S-a constituit Comitetul de Oblăduire, menit să asigure conducerea Țării Românești până la stabilirea succesorului fostului domnitor, Alexandru Șuțu, decedat cu o zi înainte.

1834: S-a deschis, la București, Școala de muzică vocală, declamație și literatură a Societății Filarmonice, nucleul viitorului Conservator. Primul director și profesor de literatură a fost Ion Heliade Rădulescu.

1840: Căpitanul american Charles Wilkes a observat în timpul unei expediții de explorare, coasta estică a Antarcticii și a cerut ca această regiune, cunoscută ulterior drept Wilkes Land, să devină parte a Statelor Unite.

charles-wilkes

Charles_Wilkes-fr_svg 1853: La Roma a avut loc premiera operei lui Giuseppe Verdi, Trubadurul (Il Trovatore).

teatro_trovatore1889: Statul român a devenit proprietarul tuturor căilor ferate de pe teritoriul României, care măsurau 1.377 km.

1903: S-a realizat prima transmisie radio transatlantică între regele Edward al VII-lea al Marii Britanii și presedintele american Theodore Roosevelt.

1915: Primul Război Mondial: A avut loc primul atac aerian major asupra unor ținte civile în Marea Britanie când două zepeline germane au bombardat orașele Great Yarmouth și King’s Lynn de pe coasta estică a Angliei.

zepplin

Great Yarmouth 1920: Senatul Statelor Unite ale Americii votează împotriva alăturării în Liga Națiunilor.

1922: S-a format un guvern liberal în frunte cu I. C. Brătianu.

1946: La Tokyo a luat ființă Tribunalul Militar Internațional pentru Extremul Orient, în scopul judecării criminalilor de război japonezi.

1966: Indira Gandhi a devenit prim-ministru al Indiei.

1999: Greva minerilor din Valea Jiului. După forțarea barajului din Defileul Jiului, minerii au intrat în Târgu Jiu. Armata a avertizat ca va interveni “dacă forțele de ordine nu ar reuși să controleze situația”. Președintele Constantinescu a anunțat că autoritățile sunt hotărâte să împiedice repetarea descinderilor minerilor în Capitală din 1990 și 1991. Minerii au refuzat să negocieze cu o comisie guvernamentală desemnată în acest sens.

 2006: NASA a lansat prima sondă spațială către Pluto. Sonda, numită New Horizons va călători inițial cu 57.000 km/h, dar după ce va folosi gravitația lui Jupiter va zbura cu 75.000 km/h și va ajunge la Pluto în iulie 2015.