”Noi suntem responsabili pentru ascultarea noastră” – Hannah Arendt. Cu acest citat debutează filmul german de televiziune Rommel, în regia lui Niki Stein, lansat în anul 2012. Filmul biografic prezintă viața și cariera generalului german Erwin Rommel, supranumit și Vulpea Deșertului, și anume ultimele sale șapte luni de viață (martie – octombrie 1944).

Foto: imcdb.org

Filmul începe cu ziua morții lui Rommel (interpretat de Ulrich Tukur) și prezintă un fragment din conversația dintre el și cei doi generali – Wilhelm Burgdorf și Ernst Maisel, care îi arată dovezile incriminatoare ale implicării sale în atentatul asupra lui Hitler din 20 iulie 1944. Drept urmare, generalii îi oferă posibilitatea alegerii – fie se sinucide și va fi înmormântat cu onoruri militare, fie va fi judecat de către Tribunalul Poporului, considerat apoi trădător și degradat. După această scenă, acțiunea se întoarce în trecut, în martie 1944, și se desfășoară în ordine cronologică.

Cu misiunea de a securiza plajele Franţei împotriva unei eventuale debarcări a Aliaţilor, Rommel a lucrat inteligent la organizarea aşa-numitului Plan al Zidului Atlanticului (sistem de fortificații din Norvegia până în Franța). Considerat a fi unul dintre cei mai mari generali din toate timpurile, un adevărat personaj legendar în mitologia germanică, Erwin Rommel ajunge să trăiască un adevărat conflict interior între loialitatea față de regimul nazist și propria conștiință.

Foto: kickassmovies.org

Filmul prezintă câteva extrase din reportajul original în limba germană, iar una dintre locații a fost castelul de La Roche – Guyon în Franța. Bugetul filmului a fost de aproximativ șase milioane de euro și s-a clasat astfel cu mult deasupra bugetelor filmelor obișnute de televiziune, iar la realizarea sa au participat peste 300 de actori și figuranți. A fost nominalizat la festivalul de film de televiziune ARD de la Baden-Baden, ediția 2012.

Prima difuzare a filmului a avut o audiență de 6,38 milioane de telespectatori, iar postul TV care l-a difuzat, Das Erste, a obținut un rating de 18,8 %. În grupa de vârstă 14-49 ani s-au înregistrat 1.710.000 telespectatori, ce au reprezentat un rating de 12,8%.

Foto: cinemarx.ro

În ediția 44/2012, în cotidianul Der Spiegel a apărut prima recenzie a acestui film, cu titlul Mitul lui Erwin Rommel – Diavolul Feldmareșal. Pe de altă parte, Frankfurter Allgemeine Zeitung titra „acesta este gestul, mimica, starea de spirit a filmului Rommel realizat de Niki Stein, ce se regăsește în nenumărate variante – neajutorat, cu mirarea unui om trist care își vede viața și faima prăbușindu-se”.

Continuarea recenziei filmului o puteți citi AICI.

Alice Diana BOBOC