1258: Hanul mongol Hulagu ocupă Bagdadul, punând capăt califatului condus de dinastia Abbasizilor.

1749: Domnitorul Țării Românești Grigore Ghica dă hrisovul prin care reorganizează învățământul din Transilvania. Hrisovul stabilește și bugetul Academiei Domnești din București.

Grigore_II_Ghica

Grigore Ghica al II-lea

Grigore al II-lea Ghica, Domn al Moldovei de patru ori: 26 septembrie 1726 – 5 aprilie 1733, 16 noiembrie 1735 – 3 septembrie 1739, octombrie 1739 – 13 septembrie 1741 și mai 1747 – aprilie 1748 și al Munteniei de două ori: 5 aprilie 1733 – 16 noiembrie 1735 și aprilie 1748 – 23 august 1752. Era nepot de fiu al lui Grigore I Ghica. A fost adus pe tronul Moldovei de Nicolae Mavrocordat, după destituirea lui Mihai Racoviță. A debutat printr-o domnie omenoasă, a scăzut birurile puse de predecesorul său, însă dregatoriile mari le-a acordat tot grecilor.

Partida boierilor nemulțumiți, în frunte cu Dimitrie Racoviță, a vrut să-l detroneze cu ajutorul tătarilor. Dar Ghica, ajutat de turci și munteni, îi respinge. Odată cu războiul ruso-turc, Moldova a fost ocupată de ruși, iar el a fost nevoit să părăsescă tronul pentru scurt timp, septembrie – octombrie 1739. Cu toate intrigile împotriva lui Constantin Mavrocordat, și cu sumele vărsate la Constantinopol, a fost înlocuit cu acesta în 1741. Recâstigă tronul Moldovei dupa 6 ani de surghiun și intrigi, dar numai pentru un an: 1747 – 1748, după care răscumpără tronul Munteniei. Cheltuielile mari cu recâștigarea și menținerea domniei, l-au făcut să mărească tot timpul sarcinile țării. A reparat mai multe mănăstiri și a zidit mănăstirile Frumoasa și Pantelimon (București) și a înființat tot acolo și un spital. A murit ca domnitor la 23 august 1752 ( posibil ca urmare a unei supradoze de opium ) și este înmormântat la mănăstirea Pantelimon (București).

1821: A fost redactat “Cererile norodului românesc”, document cu caracter constituțional. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul Revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme.

 Cererile norodului românesc a fost un document cu caracter constituțional elaborat de Tudor Vladimirescu în 17 ianuarie 1821. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme. Se insista asupra înființării unui stat obștesc, domn pământean, ales de cler și boieri.

 1859: Al.I. Cuza numește primul prim-ministru al Moldovei pe Vasile Sturdza.

Vasile_Sturdza

Vasile Sturdza

1879: Guvernul României depune mesajul de revizuire a articolului 7 din Constitutia de la 1866, in baza caruia urma sa se acorde cetatenia romana evreilor pamanteni

1893: Comitetul Cetățenesc de Siguranță Publică, condus de Lorrin Thurston, a răsturnat guvernul reginei Liliʻuokalani din Regatul Hawaii.

1904: Piesa de teatru Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov a fost interpretată în premieră la Moscova.

Livada de visiniLivada de vișini este o piesă de teatru în 4 acte a dramaturgului rus Anton Cehov. Este ultima piesă scrisă de Cehov și a fost reprezentată în premieră pe 17 ianuarie 1904 la Teatrul de Artă din Moscova, cu mai puțin de 6 luni înainte de moartea autorului.

1906: În baza legii asupra brevetelor de invenții, se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și “brevete de importații”.

osim_site_cerc1912: Robert Falcon Scott, căpitan în armata britanică, atinge Polul Sud, la o lună după norvegianul Roald Amundsen

800px-Scottgroup

1912: Expediţia lui Scott la Polul Sud, Expediția Terra Nova. De la stânga la dreapta: (în picioare) Oates, Scott, Wilson; (jos) Bowers, Edgar Evans

 Robert Falcon Scott (n. 6 iunie 1868 — d. 29 martie 1912) a fost un ofițer englez, explorator al Antarcticii, cunoscut și datorită faptului că a pierdut întrecerea cu Roald Amundsen de a ajunge primul la Polul Sud, pierzându-și viața la întoarcere împreună cu cei 4 membri ai expediției.

 Jurnalul cu Mesajul către public al lui Robert Falcon Scott, cǎpitan englez care plecase într-o expediție științifică în Antarctida la sfârșitul anului 1911, a fost găsit lângă cadavrul său de către o echipă de căutare britanică, la 12 noiembrie 1912 (la vreo 8 luni după moartea lui Scott). Știrea despre sfârșitul tragic al exploratorului și a echipei sale a ajuns în Europa peste alte câteva luni, în februarie 1913, când se știa deja de ceva timp că Polul Sud fusese cucerit de norvegianul Roald Engelbert Amundsen, la 15 noiembrie 1911.

Pentru Scott, provocarea continentului înghețat data de mult, din 1900, când fusese ales pentru a conduce expediția științifică la Cercul Polar. În momentul plecării, în iulie 1901, nu era pregătit să înfrunte un mediu ostil cum era cel de pe banchiza polară. Până atunci fusese căpitan de marină, priceput încă din tinerețe să conducă navele, dar fără experiență în ceea ce privește dotările și metodele cele mai bune pentru înfruntarea Polului. În ciuda acestor impedimente, călătoria s-a dovedit un succes incredibil. Scott ajunsese destul de vestit, însă simțea că mai avea un cont de reglat cu Anctarctida, așa că, la sfârșitul anului 1909, după ce obținuse fondurile necesare, a organizat o a doua expediție. De data asta nu dorea să se limiteze numai la cercetarea științifică (la care nu a renunțat nici măcar atunci când știa deja că nu avea să se mai întoarcă niciodată în tabăra de bază), ci să și ajungă la Polul Sud. Drumul lung și extenuant pe jos, care s-a dovedit până la urmă fatal, a început în noiembrie 1911. La jumătatea drumului a descoperit că Amundsen i-o luase înainte. În timpul călătoriei de întoarcere spre tabăra de bază, cu toate că era profund dezamăgit, s-a angajat activ împreună cu însoțitorii săi în ceea ce era de fapt sarcina principală a misiunii: recoltarea de material biologic și geologic. La 17 kilometri de depozitul de provizii, unde ar fi putut găsi combustibil și alimente de primă necesitate pentru a se salva, a fost oprit de o furtună cumplită. Moartea s-a produs în câteva zile din cauza înghețului în luna martie 1912.

1917: SUA plătește Danemarcei 25 de milioane de dolari pentru Insulele Virgine Americane.

800px-Map_of_USA_VIInsulele Virgine Americane sunt un grup de insule în Marea Caraibelor care aparțin Statelor Unite ale Americii. Geografic aparțin de Insulele Virgine și sînt compuse din 4 insule principale și mai multe insule mici. Suprafața totală este de 346,3 km pătrați iar populația era de 108,612 locuitori (2000).  Insulele Virgine și-au primit numele în 1493 de la Cristofor Columb. Populația inițială era formată de triburile ciboney, caribian și aravac. În 1754 insulele au devenit colonie daneză. În 1917 Statele Unite au pus stăpînire pe insule, cumpărîndu-le de la Danemarca cu 25 milioane dolari, iar insulele au fost denumite „Insulele Virgine Americane”. În 1927 locuitorilor li s-a oferit cetățenia americană.

1929: A ieșit în lume, pentru prima oară, Popeye marinarul, unul dintre cele mai iubite personaje de desene animate. Aceasta prima apariție a avut loc într-o serie de benzi desenate de Elzie Segar, în ziarul «Evening Journal». În 1937, producătorii americani de spanac i-au ridicat lui Popeye o statuie în Crystal City, drept mulțumire că vânzările crescuseră cu 30 %.

CrystalCityPopeyeStatuecu1101

Foto: www.texasescapes.com

1933: Noua reducere a salariilor și a pensiilor cu 10-12,5% (a treia “curbă de sacrificiu”), aprobată de Parlament la 13 februarie 1933

1945: Eliberarea orașului Varșovia de sub ocupația hitleristă.

Liberated_warsaw

1946: Consiliul de Securitate al ONU se întrunește pentru prima dată, la Londra, în palatul Westminster, și adoptă principiile de funcționare ale acestui organism internațional.

1949: Se încheie, cu 11 condamnări la cîte 5 ani de închisoare, procesul conducerii Partidului Comunist din SUA.

 1949: În SUA a fost lansat pe piață celebrul automobil VW Beetle (“Broscuța”), cea mai vândută mașină a tuturor timpurilor.

vw_beetle

1957: URSS și R.P.Chineză au emis o declarație comună prin care condamnau “Doctrina Eisenhower”.

1966: Simon și Garfunkel lansează al doilea lor album, “Sounds of Silence”.

1975: Se înființează Întreprinderea Metroul București, subordonată Consiliului de Miniștri, cu scopul proiectării și executării metroului în municipiul București.

tunel1975: Bob Dylan lansează “Blood on the Tracks”, considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui.

bob_dylan_blood_on_tracks1991: Helmut Kohl este reales în funcția de cancelar de către primul parlament al Germaniei unite.

Bonn, Pressekonferenz Bundestagswahlkampf, Kohl

Helmut Kohl

1991: Harald al V-lea devine rege al Norvegiei la moartea tatălui său, Olav al V-lea.

1992: În timpul vizitei din Coreea de Sud, primul ministru japonez, Kiichi Miyazawa, cere scuze pentru forțarea femeilor coreene în sclavie sexuală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1995: Un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care a avut loc în apropiere de Kobe, Japonia a provocat 6.433 victime umane și a produs pagube materiale.

800px-Port_of_Kobe02s4100

Portul Kobe

Kobe este al cincilea oraș ca mărime din Japonia. Pe 17 ianuarie 1995, la ora 5:46 a.m., a fost lovit de un cutremur înregistrând 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul exact sub regiunea Hanshin-Awaji. Acest dezastru natural a făcut 6.433 de victime sau persoane dispărute, a distrus complet sau parțial 250.000 de reședințe și a făcut necesară evacuarea a peste 320.000 de locuitori.

1998: Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de către Paula Jones, este audiat sub jurământ timp de cinci ore. Este pentru prima dată în istoria SUA când un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.

clinton1999: Ultimatumul greviștilor din Valea Jiului: dacă nu le vor fi satisfăcute cel puțin două dintre revendicări, minerii vor veni la București. Ministrul Industriilor, Radu Berceanu, refuză.