27 î.Hr.: Octavianus a primit titulatura sacrală de “Augustus” și a adoptat titulatura de “Imperator Caesar Augustus divi filius”.

400px-Statue-Augustus

Cezar August, Primul Împărat Roman
Faimoasa statuie a lui Augustus de la Prima Porta, sec. I

Augustus Octavian Caesar (n. 23 septembrie 63 î.Hr., Roma — d. 19 august 14 d.Hr., Nola), cunoscut anterior drept Octavian, a fost primul Împărat Roman. Deși a păstrat înfățișarea Republicii Romane, a condus ca un dictator pentru mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială. Este cunoscut de istorici cu titlul de Augustus, pe care l-a luat în 27 î.Hr..

1547: Ivan cel Groaznic a fost încoronat țar al Rusiei.

485px-Kremlinpic4

Ivan IV, Țar al tuturor Rusiilor
Ivan IV, secolul XVI, Muzeul Național al Danemarcei

 Ivan al IV-lea, numit și Ivan cel Groaznic, (n. 25 august 1530 – d. 28 martie 1584) a fost primul cneaz moscovit care s-a intitulat “țar”.

1556: Filip al II-lea devine rege al Spaniei.

1605: Prima ediție a El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes este publicată la Madrid, Spania.

1885: Apare noul organ de presă junimist “România liberă”, ce reflectă grupul junimist intrat în Camere la alegerile din noiembrie 1884.

1909: Exploratorul britanic Ernest Shackleton a descoperit polul sudic magnetic al planetei.

Ernest Shackleton

1920: Intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice (“Legea prohibiției”), în vigoare până la 5 decembrie 1933.

prohibitie

1924: Eleftherios Venizelos devine prim-ministru al Greciei pentru a patra oară.

1945: În urma Convenției de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică „asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic”.

stalin1945: Adolf Hitler se mută în bunker-ul său, așa-numitul Führerbunker.

710px-Karte-fuehrerbunker

Planul fostului Buncăr al Führerului

Führerbunker este un termen din limba germană care înseamnă literal Adăpostul Führerului sau Buncărul Führerului. Acesta a fost o rețea complexă de încăperi de sub cancelaria nazistă care l-a adăpostit pe Adolf Hitler în ultimele trei luni de viață ale acestuia.

1946: George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea București, cursul “Istoria literară ca știință inefabilă și sinteză epică” cu lecția de deschidere intitulată “Sensul clasicismului”.

GeorgeCalinescu

George Călinescu

George Călinescu (n. 19 iunie 1899, București — d. 12 martie 1965, Otopeni ) a fost critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Își semnează întotdeauna articolele cu pseudonimul G. Călinescu, după o modă destul de răspândită în perioada interbelică.

1965: Reprezentanțele diplomatice ale României și Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă.

1967: A avut loc la Monterey festivalul considerat astazi primul mare concert rock. 50.000 de spectatori i-au ascultat pe Janis Joplin, Otis Redding, The Who Mamas & Papas, The Byrds si Jefferson Airplan.

Monterey1969: Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani își dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Național, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice (n. 1948).

Jan_Palach_foto_z_průkazu

Jan Palach

434px-Placa_Jan_Palach

Placă memorială Jan Palach în piaţa care îi poartă numele

 Jan Palach (n. 11 august 1948, Mělník; d. 19 ianuarie 1969, Praga) a fost un student (la Universitatea Carolină) din Cehoslovacia, care și-a dat foc în Piața Wenceslas din Praga pe 16 ianuarie 1969 în semn de protest față de invazia Cehoslovaciei de către trupe ale Tratatului de la Varșovia. Invazia militară a trupelor conduse de URSS din august 1968 a avut intenția de a opri liberalizarea pe care începuse să o introducă guvernul lui Alexander Dubček, prin așa-numita Primăvară de la Praga. Palach a fost primul dintr-un grup de studenți care făcuseră un pact de a se automutila, dar majoritatea studenților din grup s-au răzgândit când Jan Palach le-a spus de pe patul de moarte ce dureri vor suferi.  Ceilalți doi studenți care totuși au respectat pactul și s-au autoimolat au fost Jan Zajíc (pe 25 februarie, 1969, tot în Piața Wenceslas) și Evžen Plocek (pe 4 aprile, 1969 în orașul Jihlava). Jan Palach a fost un martir și, în timpul regimului comunist, era un simbol pentru o Cehoslovacie liberă. Astronomul Luboš Kohoutek a numit un asteroid în cinstea lui (1834 Palach). Actualmente o piață din centrul Pragăi îi poartă numele.

1979: În urma unor puternice manifestații, șahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, ceea ce a dus la sfârșitul monarhiei în Iran.

240px-MohammadRezaPahlavi1991: Lansarea operațiunii “Furtună în deșert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Are loc primul atac aerian declanșat de coaliția internațională (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.

Operation-Desert-Storm

800px-Operation_Desert_Storm

Schemǎ a conflictului

2000: Eclipsă totală de soare. Vizibilitate maximă: SUA, Canada, America de Sud.

2005: Adriana Iliescu (67 de ani) este cea mai vârstnică femeie din lume care dă naștere unui copil.

mother_daughter_4692006: Ellen Johnson Sirleaf depune jurământul ca noul președinte al Liberiei. Ea devine prima femeie din Africa aleasă ca șef al statului.