Vă invit să facem împreună un tur al celor mai frumoase castele din lume care cu siguranță vă vor fascina prin arhitectura lor.
1. Castelul Hohenzollern, Germania
Castelul a fost construit în secolul al XI-lea, apoi distrus în totalitate în anul 1423 şi reconstruit în 1461. Cu o înălțime de 855 m, este amplasat pe vârful Muntelui Hohenzollern, la aproximativ 50 km sud de Stuttgart, capitala landului Baden-Württemberg.
2. Castelul Howard, Anglia
Este reședința privată a familiei Howard, care a locuit aici pentru mai mult de 300 de ani. Situată în North Yorkshire, Anglia, este una dintre cele mai mari reședinte din Marea Britanie. Construcția castelului a început la sfârşitul secolului XVII şi a durat în jur de 15 de ani.
3. Alcázar din Segovia, Spania
Situat într-un oraş vechi din Segovia, în centrul Spaniei, castelul a fost inițial un fort arab din secolul al XII-lea. În Evul Mediu, Alcazar a fost un punct cheie în apărarea ţării.
4. Castelul Himeji, Japonia
Este un complex inedit, realizat din 83 de clădiri din lemn, de asemenea, cunoscut sub numele de White Heron Castle din cauza exteriorul său de o culoare albă uimitoare. Porţile şi zidurile exterioare au fost concepute astfel încât intrușii să se deplaseze în spirală, iar în felul acesta, pierderile în rândul lor erau foarte importante. A fost construit în secolul al XIV-lea şi este situat în regiunea Kansai din Japonia.
5. Castelul Praga, Republica Cehă
Este unul dintre cele mai mari și mai vechi castele din lume. Este vorba de 570 metri lungime şi 130 metri lăţime, iar designul său reprezintă literalmente fiecare stil arhitectural din ultimul mileniu, de la gotic la baroc. Primele clădiri ale complexului au apărut încă din secolul al IX-lea.
6. Castelul Peleș, România
Înălțat între anii 1873 și 1914, Castelul Peleș este considerat unul dintre cele mai frumoase din România și din Europa, iar construcţia sa a reprezentat un efort internațional. Situat într-un decor idilic în Munţii Carpaţi, Castelul Peleș este cu adevărat o construcţie de basm. Fostă reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 – 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena.
7. Castelul Chambord, Franţa
Deși pare greu de crezut, a fost construit pentru a servi ca locuință pentru vânătoare. Locul de amplasare a castelului a fost ales de către regele Francois I, care a dorit să fie aproape de amanta lui, Claude Rohan, al cărui palat se afla situat în apropiere. Castelul are 440 de camere impunătoare, 365 de șeminee, 84 de scări, iar acesta este cel mai mare dintre castelele de pe Valea Loarei, din Franţa.
8. Castelul Neuschwanstein, Germania
Situat pe un deal accidentat, în sud-vestul Bavariei, castelul reprezintă astăzi una dintre cele mai populare atracții turistice ale ţării. Construcţia a început în 1896, iar castelul a fost proiectat de către Christian Jank – care era mai degraba un scenograf decât un arhitect – pentru Ludwig al II-lea de Bavaria, care a fost declarat nebun înainte de finalizarea castelului. Aceasta explică multe. Arhitectura, locaţia şi dimensiunea Neuschwanstein sunt spectaculoase şi oarecum ciudate. Aparent, acesta a fost o sursă de inspiraţie pentru multe dintre castele realizate de Walt Disney.
9. Corfe Castle, Anglia
Situat în comitatul Dorset, de pe Insula Purbeck, castelul datează din secolul al IX-lea. Se crede, totuşi, că acest castel a fost înălțat mai devreme și a fost inițial un punct de apărare roman. Ruinele care se mai văd astăzi aparțin castelului ce a fost construit în secolul al XI-lea, iar două secole mai târziu, cetatea a fost folosită ca depozit regal pentru comoari, dar şi drept închisoare.
10. Castelul Matsumoto, Japonia
Castelul Matsumoto este un castel japonez absolut uimitor, situat în oraşul Matsumoto, în apropiere de Tokyo. Castelul a fost construit în 1504, iar astăzi este considerat o comoară națională. Acesta a fost locuit până la mijlocul secolului XIX. După Restaurarea Meiji, în 1868, noul guvern japonez a decis demolarea sa și vânzarea lemnului, dar și accesoriilor de fier (aceasta a fost soarta mai multor castele din Japonia, la acel moment), însă Matsumoto a fost salvat de către cetăţenii locali care l-au cumpărat în 1878.
11. Burg Eltz Castelul, Germania
Această construcţie medievală situată în sud-vestul Germaniei este încă deţinută de o ramură a familiei Eltz, care locuit aici începând cu 800 de ani în urmă. Actualul proprietar al castelului este Dr. Karl von und zu Graf Eltz, care reprezintă a 33-a generație a Casei de Eltz.
12. Eilean Donan Castle. Scoţia
Construit în secolul XIII pentru a ține piept vikingilor, Castelul Eilean Donan este unul dintre cele mai celebre locații din Scoția. Cel mai probabil, castelul poartă numele episcopului Donan, care a venit în Scoţia în secolul al VI-lea. Este situat pe o insulă, înconjurat de peisaje superbe din Scottish Highlands. Cetatea a fost reconstruită de cel puţin patru ori în decursul a 200 de ani (între secolele XVIII – XX), iar acum a ajuns ruine. Castelul a fost redeschis în 1932 şi de atunci a fost vizitat de către mii de călători din întreaga lume.
13. Castelul Neuchâtel, Elveţia
Castelul Neuchâtel, construit la sfârşitul secolului al X-lea, a fost un cadou din partea Regelui Rudolph III de Burgundia pentru soţia sa. Acest cadou extrem de generos a dat numele oraşului, lacului, iar apoi cantonului elveţian în cazul în care se află situat castelul. A fost reconstruit între secolele XV – XVII, iar în prezent castelul este sediul guvernului şi al instanţelor de judecată.
14. Cetatea Guaita, San Marino
Castelul, situat pe vârful Guaita şi cu vedere spre oraşul San Marino, este o imagine idilică a acestei micro-ţări. Cetatea a fost construită în secolul al XI-lea şi a fost pentru o vreme și închisoare. Guaita reprezintă unul dintre cele trei turnuri din San Marino, situat pe cele trei vârfuri ale muntelui Monte Titano. Turnurile sunt reprezentate pe steagul naţional San Marino, dar și pe stema țării.
15. Castelul Conwy, Ţara Galilor
Conwy reprezintă una dintre cele mai importante cetăți construite de către Edward I, în secolul al XIII-lea. Este unul dintre castele-cheie dintre cetățile “inele de fier” ale regelui, construite în Ţara Galilor. Cetatea cu 8 turnuri a fost o construcție destul de scumpă – se estimează că Edward a cheltuit 15.000 de lire sterline (£ 162 milioane în 2009) privind construcţia, ceea ce face din acest castel unul dintre cele mai costisitoare din istoria Țării Galilor. În prezent, Conwy face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO.
Sursa: funmaza.com (Traducere Alice Diana Boboc)