1556: Bayram Khan iese învingător din cea de-a doua bătălie de la Panipat și restabilește puterea mogulilor în India.

1605: “Complotul prafului de pușcă”. Era vizată clădirea Parlamentului britanic, în care se desfășura o sesiune specială la care participau regele Iacob I, membrii guvernului și ai Parlamentului.

Gunpowder_Plot_conspirators

O litografie monocromă contemporană complotului, realizată de Crispijn van de Passe, prezintă opt din cei treisprezece conspiratori. Fawkes este al treilea din dreapta.

Complotul prafului de pușcă viza aruncarea în aer a clădirii Parlamentului din Londra, uciderea regelui Iacob I și a întregii aristocrații protestante, ceea ce până la urmă nu a reușit. Catolicii din Anglia se simțeau frustrați din cauza intoleranței religioase pe care le-o arătau protestanții și, cu toate eforturile lui Iacob I (James I) de a mulțumi pe toată lumea, opiniile alimentau direcții conflictuale. Unii dintre catolici au văzut în violență singura cale de a obține din nou tolerarea religiei lor, deși mulți nu erau de acord.

Un grup restrâns a pus la cale un complot, pentru a-i asasina atât pe rege, cât și pe parlamentari, aruncând în aer clădirea Parlamentului în ziua ceremoniei de deschidere, 5 noiembrie 1605.  Complotul a fost descoperit cu doar câteva ore înainte de punerea sa în aplicare, de către Sir Thomas Knyvet, nobil britanic. S-a descoperit că unul dintre conspiratori, Guy Fawkes, ascunsese 43 de butoaie cu praf de pușcă în pivnițele Parlamentului. El și ceilalți conspiratori au fost arestați, torturați și executați în chip groaznic. Ca urmare a complotului, atitudinea față de catolici s-a înăsprit. Ei voiau sa o puna pe tron pe printesa Elizabeta.
 
Complotul este comemorat și astăzi pe teritoriul Angliei. În fiecare an, pe 5 noiembrie, se aprind ruguri uriașe, se lansează artificii și se ard efigii ale lui Fawkes, sărbătorind astfel triumful protestantismului în această țară.

1720: Tratatul de pace de la Constantinopol (“Pace Veșnică”) între Rusia și Imperiul Otoman; confirmarea tratatului încheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.

 1838: Honduras își declară independența deplină față de Provinciile Unite ale Americii Centrale.

1914: Franța și Marea Britanie declară război Turciei

1930: Sinclair Lewis este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură.

Sinclair_Lewis_1930

Sinclair Lewis în 1930
Pseudonim: Tom Graham
Naștere: 7 februarie 1885 (Sauk Centre, Minnesota, SUA)
Deces: 10 ianuarie 1951 (65 ani) (Roma, Italia)
Profesie: romancier, nuvelist, dramaturg

Opera sa, cronică satirică a vieții provinciale americane, se înscrie, prin precizia și obiectivitatea cvasidocumentară a descrierii mediilor și măiestria portretizării, reductibile la tipul individului mediocru, apăsat de grotescul și banalitatea vieții cotidiene, în descendența realismului dickensian. Motivația Juriului Nobel: “Pentru forța și plasticitatea artei lui descriptive, precum și pentru darul de a crea cu ascuțime și umor personaje reprezentând tipologii noi.”

1940: Democratul Franklin D. Roosevelt este ales în funcția de președinte pentru o a treia legislatură, fapt unic în istoria Statelor Unite.

Franklin_Roosevelt_-_Presidential_portrait

Franklin Delano Roosevelt, al 32-lea președinte Președinte al SUA
În funcție: 4 martie 1933 – 12 aprilie 1945
Vice-președinte: John N. Garner
Henry A. Wallace
Harry S. Truman
Precedat de: Herbert Hoover
Succedat de: Harry S. Truman

Franklin Delano Roosevelt (n. 30 ianuarie 1882 – d. 12 aprilie 1945 ) a fost cel de-al treizeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1933 – 1945). S-a remarcat ca fiind una dintre principalele figuri politice secolului XX-lea pe plan național cât și internațional, care a contribuit esențial la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei naziste în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcție patru mandate consecutiv.

1968: Richard Nixon, liderul Partidului Republican, a fost ales preşedinte al SUA. A pus capăt războiului din Vietnam (1973) şi a reuşit să angajeze negocieri între Israel şi Egipt. În 1974 a fost silit să demisioneze, fiind implicat în afacerea Watergate (1969–1974).

richard_nixon_campaign_rally_19681968: Shirley Chisholm a fost prima femeie de culoare aleasă în Congresul american.

shirley-chisholm1970: La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice.

 1994: Pugilistul George Foreman în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association)

George Foreman 2003: Radio Contact își schimbă numele și echipa și devine Kiss FM.

logokiss