655: În Spania s-a ținut al IX-lea Consiliu din Toledo.
676: Donus devine Papă; este cel de-al 77-lea papă, succesor al Papei Adeodat al II-lea.
Donus a fost ales papă pe 2 noiembrie 676 și a pontificat până în 11 aprilie 678, ziua morții sale. Era fiul unui cetățean roman numit Maurițiu. În timpul pontificatului său s-a ocupat de îmbunătățirea arhitecturii Romei, inclusiv pavarea spațiilor din jurul Bazilicii Sf. Petru. În afară de aceasta a pus capăt unui grup de călugări nestorieni care fuseseră descoperiți în mănăstirea siriană din Roma, care a fost încredințată altor călugări. A ajuns la o înțelegere cu arhiepiscopul de Ravenna, în sensul că l-a convins să renunțe la pretențiile de autocefalie. În relațiile sale cu Constantinopolul a căutat să fie conciliant. Pontificatul lui Donus a durat un an cinci luni și zece zile. Este înmormântat în Bazilica Sf. Petru din Roma.
998: Sfântul Odilon, abatele de Cluny a celebrat pentru prima oară o comemorare a tuturor răposaților ordinului său. Această zi a devenit mai apoi în Biserica Catolică data la care sunt comemorați toți credincioșii răposați.
1327: În Spania, Alfons al IV-lea numit „cel Bun”, a fost proclamat rege de Aragon la moartea tatălui său Iacob al II-lea.
1439: Statele generale, reunite deja din octombrie, la Orléans, au decis să întrețină o armată permanentă cu care să poată izgoni definitiv pe englezi afară din Franța. Această decizie a declanșat revolta nobililor francezi: Praguerie (1440). Pentru finanțare cheltuielilor de război Statele generale au instituit un nou impozit, « taille », care va fi obligatoriu pentru fiecare familie din regatul francez. Delegația i-a acordat regelui Carol al VII-lea permisiunea de a ridica „taxa” în fiecare an. Acest impozit anual nu va fi abolit decât odată cu Revoluție.
1570: Incendiul care s-a întins din Olanda până în Iutlanda, în care au fost transformate în cenușă peste 100.000 de locuințe.
Iutlanda (daneză Jylland) este o peninsulă în Europa de Nord, formată din partea neinsulară a Danemarcei și partea nordică a Germaniei, despărțind Marea Nordului de Marea Baltică. Este un teren în general plat, cu mici dealuri.
Iutlanda tradus din limba daneză înseamnă o parte din „Penisula Cimbrilor”. Denumirea se trage de la numele poporului vest-germanic „jüt” care a migrat împreună cu saxonii și anglii în secolul al V-lea pe insula britanică, cei rămași formează grupul danezilor de nord. În Iutlanda au trăit înaintea erei noastre cimbrii și teutonii care au emigrat în secolul I î.e.n. spre sud spre Germania, Franța, Elveția și Spania de azi. Orașul cel mai important în Iutlanda este orașul Århus situat la altitudinea de 171 m deasupra n.m., altitudinea cea mai înaltă din Danemarca. Râul Gudenå care curge prin Iutlanda are o lungimea de 176 km, fiind împreună cu Eider (188 km), cele mai lungi râuri din Danemarca.
1639: Cu sprijinul marelui vizir, Vasile Lupu obține mazilirea lui Matei Basarab, intră în Țara Românească și se intitulează, în documentele emise, domn al Moldovei și Țării Românești.

Vasile Lupu (n. 1595 – d. 1661)
Voievod al Moldovei: aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 și 8 mai 1653 – 16 iulie 1653
Vasile Lupu era de origine din Albania, dar cu educație moldovenească, mama lui fiind, se pare, româncă. Tatăl său, Nicolae al lui Coci, a ajuns agă, iar el a ajuns vornic. Tronul l-a ocupat, ca și Matei Basarab al Munteniei, prin răscoala provocată împotriva grecilor noi veniți în țară, dar în timpul domniei tot grecii i-au fost cei mai buni prieteni. Era bogat, ambițios, mândru, o fire împărătească și chiar și numele de Vasile și l-a dat după împărații din Bizanț. Date fiind împrejurările favorabile externe, ar fi avut o domnie linistită dacă n-ar fi avut ambiții mari, dacă nu se gândea și la stăpânirea Munteniei și chiar a Transilvaniei. Sprijinindu-se pe turci, a început intrigile împotriva lui Matei Basarab încă de la începutul domniei. Pe motivul că Matei nu vrea sa plătească jumătate din suma cheltuită pentru uciderea grecului Curt Celebi, care contribuia decisiv la intrigile de numire a domnitorilor, a intrat în Muntenia în 1637 unde a ars și jefuit până la Râmnic. Matei, ajutat și de oștile lui Gheorghe Rákóczi I, comandate de Ioan Kemény, l-a învins la Teleajen și l-a scos din țară.
1659: S-a încheiat domnia lui Gheorghe Ghica în Țara Moldovei (3.03.1658 – 2.11.1659).
1721: Petru cel Mare s-a autoproclamat Împărat (Țar) al Rusiei.

Petru I
Împărat și Autocrat al întregii Rusii
Domnie: 7 mai 1682–8 februarie 1725 (42 ani)
Încoronare: 25 iunie 1682
Predecesor: Feodor III
Succesor: Ecaterina I
1769: Exploratorul spaniol Gaspar de Portolá a descoperit Golful San Francisco în California.
1784: A izbucnit marea Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.
Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când au fost capturați Horea și Cloșca de către autorități.
1785: Prima luntre de salvare, construită de Lionel Lukin, a fost brevetată la Londra.
1789: Adunarea Națională a Revoluției a decretat naționalizarea bunurilor bisericești în Franța.
1814: Anglia: Periodicul londonez, The Times, este primul care folosește tiparnița în editarea sa.
1830: Chopin dirijează în premieră la Varșovia.
Chopin s-a născut în satul Żelazowa Wola, ca fiu al unei poloneze și al unui expatriat francez. Deși considerat un copil minune în țara natală, Chopin pleacă la vârsta de 20 de ani către Paris. În capitala franceză își consolidează reputația ca interpret, profesor și compozitor, adoptând totodată numele de „Frédéric-François”. În perioada 1837 – 1847 are o relație tumultoasă cu scriitoarea franceză George Sand (pe numele adevărat Amantine-Aurore-Lucile Dupin). Cuplul are o apropiată relație de prietenie cu pictorul francez Delacroix, autor al unui portret al celor doi. Trece în neființă la vârsta de 39 de ani cu diagnosticul de tuberculoză pulmonară, întreaga viață fiindu-i măcinată de sănătatea sa precară.
Pianul se regăsește pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori purtând chiar un rol exclusiv, iar compozițiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument. Deși muzica sa se încadrează în rândul celor mai pretențioase opere în privința tehnicității, stilul lui Chopin iese în evidență prin profunzimea nuanței și a expresivității, și nu doar prin complexitatea tehnică. El inventează forme muzicale precum balada, însă cele mai signifiante inovații sub semnătura sa privesc genuri deja existente precum sonata pentru pian, valsul, nocturna și preludiul. Operele sale sunt numite adesea sprijinul curentului romantic în muzica clasică a secolului XIX. În plus, Chopin este primul compozitor clasic occidental care include elemente slave în muzica sa; mazurcile și polonezele sale reprezintă chiar și astăzi baza muzicii clasice naționaliste poloneze.
1864: Decret privind înființarea Școlii de Belle Arte din București.
1881: A apărut primul numar al revistei Contemporanul, una dintre cele mai vechi reviste ale spiritualitatii românesti.
1889: Dakota de Nord și Dakota de Sud au devenit statele americane cu numerele 39 și 40, în ordinea formării lor.
1894: Încoronarea ultimului ţar rus (1894–1917), Nikolai al II–lea Romanov (1868–1918). A sfârşit tragic, fiind executat, împreună cu familia sa, la 17 iulie 1918.
1895: În SUA s-a desfășurat prima cursă de automobile care foloseau gazolina drept combustibil.
1906: Rusia: Lev Davidovici Troțki este condamnat la deportare pe viață în Siberia.
Lev Davidovici Troțki (1879 – 1940) a fost un revoluționar bolșevic și intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei așkenazi din Ucraina. El a fost un politician influent la începuturile existenței Uniunii Sovietice, mai întâi Comisar al poporului pentru politica externă iar mai apoi ca fondator și prim comandant al Armatei Roșii și Comisar al poporului pentru apărare. A fost de asemenea membru fondator al Politburo-ului. În urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troțki a fost exclus din Partidul Comunist și deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Troțki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troțkism.
1909: Tratatul de rectificare a granițelor dintre Brazilia și Uruguay.
1916: Franța: Trupele franceze ocupă fortăreața de la Verdún.
1917: Declarația Balfour : guvernul Marii Britanii se anagajează să sprijine înființarea unei patrii a poporului evreu în Palestina.
1919: Statele Unite: Greva minerilor susținută de peste o jumătate de milion de muncitori.
1920: Statele Unite: Realizează, în Philadelphia (Pennsylvania) prima probă de radiodifuziune folosind stația comercială „KDKA”: în acea primă emisiune radiofonică au fost prezentate știri, muzică și întrețineri (discuții la masa rotundă).
1920: Înfiinţarea Uniunii Compozitorilor Români.
1923: Germania: Miniștrii social-democrați părăsesc guvernul.
1925: Navele Eigiau și Coedty din Dolgarrog în Wales sunt nimicite într-un incendiu, soldat cu 16 morți.
1930: Haile Selassie a fost încoronat împărat al Etiopiei (1930 – 1974).
1930: Cel mai mare avion din lume, DO-X, a decolat din Germania spre Amsterdam într-un zbor de probă.
1935: China: A fost introdusă bacnota în locul monedei.
1936: Primul serviciu regular de televiziune din lume.
1937: Pe cele cinci turnuri al Kremlinului se aprind stele din rubin.
1940: Al Doilea Război Mondial: Statele Unite oferă ajutor tuturor națiunilor împotriva agresorilor.
1945: În Franța este creat prin ordonanță primul centru de protecție maternală și infantilă (PMI).
1945: Costa Rica și Libéria sunt admise ca State Membre a ONU.
1947: Ziaristul Howard Hughes face zborul de probă a celui mai mare hidroavion din lume, “Hercules”, proprietatea și realizarea lui. A fost unicul zbor al acestui gigantic hidroavion.
1954: Anglia: Se încheie greva portuarilor, grevă care a cauzat grave prejudicii comerțului exterior britanic.
1955: Cercetătorii americani Carlton-Schwerdt și Schaffer obțin în formă cristalină virusul care provoacă poliomielita.
1955: Israel: Revenirea la putere a lui David Ben-Gurion.
1956: URSS: Armata roșie (sovietică) reprimă sângeros protestul budapestanilor început în octombrie. Imre Nagy este arestat.
1962: Președintele Kennedy anunță sfârșitul crizei nuclearelor din Cuba.
Criza proiectilelor cubaneze a fost o confruntare între Uniunea Sovietică și Statele Unite în legătură cu proiectilele nucleare sovietice din Cuba. Criza a început la 14 octombrie 1962 și a durat 38 de zile, până la 20 noiembrie 1962. Această criză a fost privită ca fiind momentul când Războiul Rece a fost foarte aproape să devină război nuclear și să se transforme în Al Treilea Război Mondial.
Într-un discurs televizat de o extraordinară gravitate, președintele american, John F. Kennedy, a anunțat că avioanele americane de spionaj au descoperit baze sovietice de lansare a rachetelor SS-4 Sandal în Cuba. Aceste rachete, purtând focoase termonucleare, constituiau un pericol iminent deoarece, având rază de acțiune medie (2000 km), erau capabile să lovească un număr mare de orașe americane foarte importante, precum Washington. Dintr-o dată, rachete sovietice puteau atinge teritoriul american, amenințând să discrediteze doctrina nucleară americană a represaliilor masive. Kennedy a anunțat că va ordona o “carantină” navală a Cubei, pentru a impiedica navele sovietice să mai transporte pe insulă armament, și a explicat faptul că SUA nu va mai tolera existența amplasamentelor de lansare a rachetelor. Președintele a ținut să întărească ideea că America nu se va opri din acțiunea sa militară legată de ceea ce el numea: “amenințare clandestină, nesăbuită și provocatoare ce amenință pacea mondială”.
1963: Președintele sud-vietnamez Ngo Dinh Diem este asasinat în urma unei lovituri militare de stat.
1964: Regele Saud din Arabia Saudită renunță la putere în favoarea fratelui său Faisal.
1965: La ora 5:15 P.M., Norman Morrison, Quaker în vârstă de 31 de ani, iese din front și pătrunde în Pentagon protestând în felul acesta împotriva „invaziei” în Vietnam.
1966: Intră în vigoare Cuban Adjustment Act oferind unui număr de 123.000 de cubanezi posibilitatea de a face cerere de stabilire permanentă în State.
1967: Președintele american Lyndon B. Johnson ține o reuniune secretă cu cei mai de seamă lideri naționali (Bărbații Înțelepți) cărora le cere sfatul în privința atitudinii de adoptat față de refuzul tinerilor de a se mai înrola, protestând astfel împotriva războiului din Vietnam. Cei prezenți au ajuns la concluzia că opinia publică trebuie să primească rapoarte optimiste despre desfășurarea războiului.
1973: John Lennon lansează albumul „Mind Games“.
1975: Este ucis Pier Paolo Pasolini pe hidroscala din Ostia.

Pier Paolo Pasolini la mormântul lui Antonio Gramsci
Naștere: 5 martie 1922 (Bologna, Italia)
Deces: 2 noiembrie 1975 (53 ani) (Ostia, Roma, Italia)
Profesie: regizor de film, romancier, poet, intelectual, jurnalist, lingvist, filozof
1976: Jimmy Carter, primul candidat din Sud după foarte mulți ani (din timpul războiului de secesiune), îl învinge în alegeri pe Gerald Ford.

James Earl Carter, Jr.
al 39-lea președinte Președinte al SUA
În funcție: 20 ianuarie 1977 – 20 ianuarie 1981
Vice-președinte: Walter Mondale
Precedat de: Gerald Ford
Succedat de: Ronald Reagan
1976: În India, primul ministru, Indira Gandhi, obține depline puteri dictatoriale.
1983: Martin Luther King Day: În Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, președintele Ronald Reagan semnează legea care instituie o sărbătoare federală, care să fie celebrată an de an în a treia luni din ianuarie pentru comemorarea lui Martin Luther King.

Martin Luther King Jr. (n.15 ianuarie 1929, Atlanta, Georgia – d. 4 aprilie 1968, Memphis, Tennessee)
Martin Luther King Jr. a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. A organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani. Cele mai multe astfel de legi, și anume Civil Rights Act, Voting Rights Act, au fost promulgate sub președinția lui Lyndon B. Johnson. În timpul unui marș pentru libertate (28 august1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri:I have a dream (Am un vis). L-a cunoscut pe John Fitzgerald Kennedy care i-a acordat sprijinul în lupta împotriva discriminării rasiale. Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1964 pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în lupta împotriva sărăciei precum și a opririi razboiului din Vietnam.
King a fost asasinat pe data de 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee. După moartea sa i s-a acordat Medalia prezidențială pentru libertate în 1977 și Medalia de Aur în 2004; În 1986 ziua lui Martin Luther King a fost declarată zi federală în Statele Unite.
1984: Pedeapsa capitală: Velma Barfield, din 1962, este prima femeie din Statele Unite condamnată la moarte.
1988: Prima propagare de worm pe Internet.
1989: Jaguar este cumpărată de societatea Ford.

Jaguar Cars Limited
Jaguar logo.svg
Tip Private limited company
Fondată 11 septembrie 1922 (ca Swallow Sidecar Company), schimbat în Jaguar Cars Limited pe 9 aprilie 1945
Fondator(i) Sir William Lyons și William Walmsley
Oameni cheie Ratan Tata, Chairman
Dr Ralf Speth, CEO
Mike O’Driscoll, Managing Director
Jaguar Cars Ltd., mai bine cunoscută ca Jaguar este un producător de mașini de lux britanic cu sediul în Whitley, Coventry, Anglia. Aceasta este o filială deținută în totalitate de societatea indiană Tata Motors Ltd. și este exploatat ca parte a afaceri Jaguar Land Rover. Jaguar a fost fondată ca Swallow Sidecar Company de Sir William Lyons în 1922, prima oară făcând atașe de motocicletă înainte să treacă la autoturisme. Numele i-a fost schimbat în Jaguar după cel de-Al Doilea Război Mondial datorită conotațiilor nefavorabile ale inițialelor SS. După o fuziune cu British Motor Corporation în 1968, ulterior subsumate de Leyland, care mai târziu a fost ea însăși naționalizată ca British Leyland, Jaguar a fost listată pe London Stock Exchange în 1984 și a devenit un constituient al FTSE 100 până când a fost achiziționată de către Ford în 1989. Jaguar de asemenea deține Royal Warrant de la Elisabeta a II-a și de la Prințul Charles.
Automobilele Jaguar de astăzi sunt concepute în centrele de inginerie de la Fabrica Whitley din Coventry și la Gaydon în Warwickshire și sunt produse la două dintre fabricile Jaguar/Land Rover: Fabrica de ansamblare Castle Bromwich și la Fabrica Caroserie și ansamblare din Halewood aproape de Liverpool.
1991: Bartolomeu I devine Patriarh al Constantinopolului.

Patriarhul Bartolomeu I
Titlul: Arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și Patriarh Ecumenic
Perioada: 2 noiembrie 1991 – prezent
Predecesor: Demetriu I
Date personale
Data nașterii 29 februarie 1940 (73 de ani)
Locul nașterii: Imbros, Turcia
Patriarhul Bartolomeu este preceput ca fiind un reformator al vieții ortodoxe. Se angajează activ pentru ecumenism și dialogul interreligios. Este sprijinitorul inițiativelor de protejare a mediului înconjurător, încât presa la supranumit “patriarhul verde”. Pentru meritele dobândite în această privință primește în 2002 premiul Sophie pentru mediu. A participat la ziua mondială a rugăciunii de la Assisi din 2002. A asistat la slujba de inaugurare a pontificatului papei Francisc, la Roma, fiind, după mai bine de 1000 de ani, primul patriarh ortodox care a luat parte la un astfel de eveniment, lucru deosebit de apreciat în media internațională.
1993: Camera Reprezentanților a SUA a votat în unanimitate pentru a acorda României clauza națiunii celei mai favorizate (la 12.10.1993). Senatul american aprobă și el clauza (22.10.1993). La 2.11.1993, președintele SUA, Bill Clinton, a semnat textul Rezoluției comune a Camerei Reprezentanților si a Senatului SUA privind ratificarea Acordului comercial între SUA și România pe baza clauzei națiunii celei mai favorizate.
1997: Acord între Rusia și Japonia în privința contenciosului Insulelor Kurile.
Insulele Kurile reprezintă un grup 56 de insule vulcanice din estul Asiei, situate între peninsula Kamceatka și Hokkaido (Japonia). Se întind de la nord-est spre sud-vest pe o distanță de cca. 1.200 km, despărțind Marea Ohotsk de Oceanul Pacific. Ele sunt sub jurisdicția Federației Ruse și sunt în componența regiunii Sahalin, dar Japonia susține că două dintre cele mai mari insule sudice plus insulițele Shikotan și Habomai fac parte din teritoriul său, aceasta situație fiind cunoscută ca disputa insulelor Kurile.
1997: Taifunul „Linda” devastează Golful Tailanda deplasându-se cu o viteză de 130 km/h.
1999: Mighty Servant 2 nava de mare tonaj, cu o încărcătură de 9000 de tone, se scufundă și 5 persoane își pierd viața.
2000: Primul echipaj de trei astronomi (2 ruși și un american) ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Stația Spațială Internațională (engleză The International Space Station, ISS) este o stație spațială experimentală aflată în spațiu. Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale. Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului. Fiind plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319,6 km și 346,9 km, este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ.
Stația Spațială Internațională este un proiect la care participă cinci mari agenții spațiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene).
2004: Alegeri prezidențiale în SUA: între senatorul John Kerry și președintele George W. Bush, acesta din urmă fiind ales președinte.