Luni, 30 septembrie 2013, la sediul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba a avut loc vernisajul expoziţiei „Fonduri Familiale în Depozitele Arhivelor Naţionale Alba”. Desfăşurată în cadrul proiectului cultural „Istorie şi Memorie”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, precum şi al Asociaţiei Arhiviştilor „Ioan Pleşa” Alba Iulia, expoziţia reuneşte documente ale familiilor nobiliare Foszto, Haller, Thoroczkay, Arpsgofen, Kemeny şi Ütö.
Cel mai vechi document expus este un testament redactat în limba germană ce provine din Fondul familial Haller, testament, prin care, un membru al familiei lasă rudelor sale şi unor persoane devotate, averea sa imobilă. Următorul document expus provine tot din Fondul familial Haller. Este vorba de un certificat emis pe 7 iunie 1775 la Cluj, prin care se consemnează căsătoria contelui Gabriel Haller cu baroana Clara de Bornemisza, ambii fiind de confesiune romano – catolică. Un alt exponat aflat la un secol distanţă faţă de acest eveniment este un certificat din registrul actelor de stare al Bisericii Regimentului de Gardă Litovsk din anul 1875 prin care se dovedeşte că Arpsgofen Andrei s-a născut la data de 24 octombrie 1875, la Varşovia.
Fondul familial Foszto este reprezentat de o serie de documente sub forma unor certificate dintre care amintim:
– certificatul şcolar eliberat de Liceul Academic din Cluj pentru Belenyesi Samuel din Deaj în 1821;
– certificatul prin care, generalul de divizie A. Heryos, reprezentantul militar în România al armatelor de sud ale Rusiei, face cunoscut că, la solicitarea Misiunii Militare a Rusiei în România din octombrie – noiembrie 1920 şi având aprobarea Marelui Stat Major General al Armatei, este de acord cu intrarea şi stabilirea generalului Andrei Arpsgoefn în districtul Bălţi din Basarabia (1921);
– certificatul prin care Pretura Plasei Miercurea face cunoscut că avocatul dr. Sandor Gabor, fost sublocotenent în armata austro – ungară a căzut prizonier în Rusia la 26 august 1914 de unde s-a reîntors la 18 mai 1922;
– un certificat de alegător eliberat de Primăria comunei Ciuciu în 1948 pentru Foszto Iuliana (certificatul reprezintă cel mai recent document aflat în expoziţia organizată de Arhivele Naţionale Alba).
Expoziţia este deschisă până pe 30 octombrie 2013 şi se poate vizita gratuit de luni până vineri în intervalul orar 8 – 16.
Mulţumesc pe această cale Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale pentru generosul sprijin oferit în realizarea acestui material.