Situat în Piaţa Ba Dinh – loc în care, pe data de 2 septembrie 1945, Ho Chi Minh a citit Declaraţia Vietnameză de Independenţă, instituind astfel Republica Democrată Vietnam – acest monument impresionant din granit, aflat în capitala Vietnamului, Hanoi, conţine un sicriu de sticlă acoperit cu steagul Partidului Comunist.

ho-chi-minh-mausoleum1

În ciuda faptului că fostul președinte vietnamez Ho Chi Minh (care a condus țara între anii 1945-1969) și-a exprimat în mod clar dorința de a fi incinerat după moartea sa (iar cenușa sa să fie îngropată în dealurile din cele patru zări ale țării), noul guvern ajuns la putere a decis îmbălsămarea corpului și expunerea acestuia în mausoleu (pentru a fi considerat un martir și un simbol al comunismului). Așadar, Mausoleul Ho Chi Minh a fost inaugurat în august 1975, iar de atunci găzduiește corpul perfect conservat al fostului președinte al Vietnamului.

ho-chi-minh-mausoleum2Trupul fostului președinte este slab iluminat, iar vizitatorii au la dispoziție doar câteva secunde pentru a-l privi – de fapt aceștia nu au voie să staționeze în dreptul sicriului. Se zvoneşte că în sicriu nu s-ar afla trupul politicianului, deoarece chiar și un corp îmbălsămat s-ar descompune, pe când acesta a rămas complet intact.

Mausoleul lui Ho Chi Minh, simbol al megalomaniei comuniste, este cel mai vizitat edificiu  din Vietnam, fiind loc de pelerinaj pentru milioane de vietnamezi.

 Sursa: atlasobscura.com

Alice D. Boboc