Conacul  Winchester  a fost considerat o adevărată minune modernă atunci când prima sa construcție a fost finalizată, în anul 1884. Dotat cu instalații sanitare de interior (inclusiv cu un duș fierbinte) și încălzire centrală, cu peste 160 de camere, 40 de dormitoare și 10.000  de geamuri viu colorate la ferestre,  Winchester Mansion a reprezentat una dintre cele mai mari vile ale acelor vremuri din Santa Clara Valley, California.

winchester-mystery-house1

Acest conac bizar a fost construit de către Sarah Winchester, moştenitoarea averii binecunoscutului inventator al carabinei ce-i poartă numele, William Wirt Winchester.

Imobilul abundă în ciudăţenii arhitecturale; iniţial cu șapte etaje (dar după cutremurul din 1906, clădirea a rămas doar cu patru) conacul a fost construit de către doamna Winchester după moartea timpurie a soţului şi a copilului lor.

winchester-mystery-house3

Conacul Winchester înainte de cutremur

Dacă ar fi să dăm crezare spuselor acestei doamne, ea era convinsă că spiritele celor uciși de arma inventată de soțul ei vroiau să o omoare. Iar  faptul că era amenințată de  acest blestem i-a fost confirmat de însuși spiritul soțului ei printr-un mediu. Mii de oameni muriseră din cauza acestei arme, iar spiritele lor căutau să se răzbune. ”Să nu te oprești niciodată din construit. Atâta timp cât vei construi, vei trăi, dacă te vei opri din construit, vei muri” – i-a transmis soțul său. Doamna Winchester a angajat o echipă de dulgheri care au muncit fără încetare vreme de 38 de ani, construind haotic, fără niciun plan stabilit dinainte, elemente specifice cum ar fi scările care nu duc nicăieri sau camerele care te pot prinde în capcană.

winchester-mystery-house2

Scara care nu duce nicăieri

Un alt fapt ciudat îl reprezintă un cabinet al cărui ușă, dacă este deschisă, se extinde prin 30 de camere ale conacului.

Toate acestea au fost realizate printr-un efort suprem al doamnei Winchester în încercarea de a ține spiritele la distanță. În anul 1922, văduva a decedat în somn, la vârsta de 85 de ani. Pentru cei care doresc să viziteze acest conac, trebuie să știe că există turul casei, al grădinii și turul “În Spatele Scenei” (care nu este permis copiilor sub 9 ani), iar cu ocazia unor date speciale există și turul Lanternei. În apropierea conacului se află atât Muzeul Antichităților Winchester, cât și Muzeul Armelor de Foc Winchester.

Sursa: atlasobscura.com

Alice D. Boboc