Aşezarea de la Copan, situată între Honduras şi Guatemala, datează din secolul al V-lea, din timpul Marelui Lord Quetzal Macau (Marele Lord purta numele a două specii de păsări din această zonă), iar așezarea a prosperat până în secolul al XII-lea.
Civilizația Maya a lăsat amprente vizibile între granițele din America Centrală, care au schimbat în mod semnificativ modul în care privim acum vechile civilizaţii. De-a lungul Hondurasului, Guatemalei şi Mexicului, ruinele au făcut obiect de studiu pentru arheologi.
Ruinele de la Copan se disting de alte ruine pre-columbiene prin faptul că locuitorii nu au fost forţaţi de către spanioli să părăsească orașul. De fapt, se pare că aceștia au plecat chiar cu doi ani înainte de sosirea conchistadorilor. Există mai multe teorii cu privire la motivul părăsirii așezării, însă părerea general acceptată este cea cu privire la terenul care nu era propice agriculturii.
În ceea ce priveşte denumirea așezării, nimeni nu ştie care a fost cea originală, însă din secolul al XVI-lea, Spania a decis să-i dea numele de Copan.
Pentru cine dorește să viziteze acest sit, trebuie să știe că este nevoie de câteva zile pentru a se plimba între aceste vaste ruine. Există numeroase palate, temple, dar și locuințe care aparțineau oamenilor de rând. Dar totuși există și ceva care nu a fost scos la suprafață. Este vorba de Templul Rosalila, din secolul al VI-lea, care are un design complicat și care și-a păstrat straturile originale de vopsea.
Ca multe alte civilizaţii pre-columbiene, există temple și deasupra solului decorate cu chipuri umane cioplite. Figurile lor sunt înfricoşătoare, dar şi pline de umor, unele reprezentând animale şi păsări.
Astăzi, macaul își are încă habitatul între ruinele așezarii Copan, dar din păcate, quetzalul este mai rar întâlnit, specia sa fiind pe cale de dispariţie.
Sursa: bukisa.com (Traducere Alice D. Boboc)