Castelul Peleș este considerat a fi  cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat și  prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa.

Peles_DSC05513-vertCastelul Peleș, reședința de vară a regelui Carol I, a fost construit între anii 1873 și 1914, fiind inaugurat și locuibil încă din 1883. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori J. D. Haymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Iar Castelul Pelișor, aflat în imediata sa vecinătate, a fost reședința de vară a cuplului regal Ferdinand și Maria, acesta fiind decorat de însăși Regina Maria. Castelul Peleș a fost declarat muzeu în anul 1953 și este cel mai vizitat muzeu din România, peste trei sute de mii de turiști trecându-i pragul în fiecare an.

Chiar după inaugurarea sa din 1883, Peleșul a mai suferit modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală s-a ajuns abia în 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare, iar turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Peleșul are și o sală de teatru, cu o mică scenă și 60 de locuri, plus loja regală. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acționat de un motor electric, iar încă din 1883, castelul are încălzire centrală.

Pe lângă castel au fost construite Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. Până la terminarea castelului (în 1883), Regele Carol I și Regina Elisabeta au locuit la Casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. Datorită uzinei electrice proprii, Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa.

Muzeul Peleș deține mai multe colecții, printre care:  Colecția de  Sticlărie, Colecția de  Argintărie și metal comun, Colecția de  Orologerie, Colecția de sculptură monumentală exterioară, Colecția de Textile,  Colecția de  Ceramică și Colecția de Vitralii.

Iată, în continuare, o scurtă prezentare a câtorva dintre aceste colecții:

Colecția de  Orologerie

Alcatuită din peste cincizeci de piese, variate ca tipologie și stil, ceasurile Colecției de Orologerie a Muzeului Național Peleș provin din colecția regală; cele mai multe piese au fost achiziționate de către Regele Carol I al României, cunoscut pentru punctualitatea sa. Colecția cuprinde însă și ceasuri ale Reginei Maria, ale Regelui Carol al II-lea și un ceas primit de Regele Mihai.

Colecția de vitralii

Mesajul medieval transmis de arta vitraliului este receptat în secolul al XIX-lea în matca lui originară, ca ,,mijloc de filtrare a luminii divine, răsfrântă asupra credincioşilor. Culorile de bijuterie ale vitraliilor sunt o cale de plată a tributului către Dumnezeu” şi o reflectare a imaginilor biblice, furnizând totodată naraţiuni cu rol de pildă. Achiziţionate din străvechiul Imperiu roman de neam german sau fabricate între anii 1881 şi 1883, de către firma F. X. Zettler din München, la comanda specială a Regelui Carol I, cele 800 de vitralii care alcătuiesc colecţia reşedinţei de la Sinaia se disting mai ales prin metoda originală de reprezentare a scenelor religioase.

Colecția de sculptură monumentală exterioară

Castelul Peleș, reședința de vară a Regelui Carol I, este înconjurat de terase, create în etape succesive intre anii 1881 și 1914. Sarcina amenajării lor, în stilul gradinilor italiene, i-a revenit celui mai important arhitect al castelului, Karel Liman. Acesta a colaborat cu valoroși peisagiști ai epocii, precum Knechtel, grădinarul–șef al arhiducelui Maximilian de Habsburg, vremelnic împărat al Mexicului. Knechtel, intrat în serviciul Regelui Carol I, a apelat, în cazul teraselor Peleșului la consacratul stil Le Nôtre. Grădinarul a amenajat sere cu 33.000 de soiuri de plante cultivate anual. Până în anul 1890, pe locul actualei Săli Maure se afla o terasă închisă, iar în actualul pasaj francez, Sera Reginei Elisabeta. Concomitent, în zonă au fost plantate conifere, aduse din America și Himalaya.

Colecția de textile cuprinde covoare orientale și tapiserii

Achiziționarea covoarelor orientale din castelul Peleș s-a realizat in paralel cu colecționarea altor obiecte de artă, regele Carol I fiind interesat în egală măsură de pictură, sculptură, mobilier, arme, argintărie, tapiserii etc. Pasiunea regelui pentru artă, care va fi mereu aprofundată de-a lungul vieții, era remarcată și de principesa moștenitoare Maria. Aceasta spunea: „… Ceasuri întregi era el în stare să rătăcească prin mândrele încăperi unde an de an îngrămădise comori neprețuite. Picturi de maeștrii vechi, mobile bătrâne, prețioase vase, covoare răsăritene și arme de felul cel mai rar. O viață și-o cheltuise ca să strângă toate aceste neprețuite lucruri, căci era un om care trăia pentru alții, cheltuind numai puțin pentru el însuși.”

Colecția se ridică la un număr de aproximativ 300 de covoare orientale, lucrate în renumite centre și denumite chiar în funcție de diferitele zone și ateliere în care sunt înnodate. În functie de locul de proveniență, covoarele au fost clasificate în covoare persane, covoare anatoliene sau turcești, covoare caucaziene și covoare turkmene.

Alături de covoare, colecția de textile mai conține și câteva tapiserii, lucrate în renumite centre din Europa (Franța, Belgia și Italia). Cele mai valoroase tapiserii din colecție sunt expuse în Holul de onoare, principala sala de recepție a castelului, fiind realizate în atelierele Aubusson din Franța, la mijlocul secolului al XVIII-lea. În număr de sapte, piesele fac parte din suita „Culesul fructelor”, realizate după cartoanele pictorului francez François Boucher, lucrate în tehnica basse-lisse.

La Castelul Peleș puteți vizita și expoziția temporară Artă şi ceremonial la mesele regale, deschisă până la finalul lunii aprilie, expoziție care prezintă viaţa cotidiană a familiilor regale din România perioadei 1866-1930, Carol I şi Elisabeta, Ferdinand şi Maria. Cu această ocazie sunt expuse colecţiile de porţelanuri, tacâmurile din argint, paharele din cristal destinate meselor de la Curte, programul şi meniul zilnic cu felurile de mâncare preferate de către monarhi.

Până pe data de 15 mai 2015, programul de vizitare atât pentru Castelul Peleș cât și pentru Castelul Pelișor, este cel de iarnă și anume:

Miercuri: 11.15 -16.15

Joi -Duminică: 9.15 – 16.15.

Luni și Marţi, ambele castele sunt închise.

Tariful pentru vizitarea Castelului Peleș

Tariful pentru Expoziţia de bază, care cuprinde vizitarea Parterului și care durează 45 min, este următorul:

Adulţi – 20 lei

Pensionari – 10 lei

Elevi și studenţi  -5 lei

Pentru cei care doresc să aleagă Turul Opțional I, adică vizitarea Parterului plus Etajul întâi, – tur care durează 1 oră și 15 minute -, tariful este următorul:

Adulţi – 50 lei

Pensionari – 25 lei

Elevi și studenţi – 12,5 lei

• Tariful pentru vizitarea Castelului Pelișor este următorul:

Adulţi – 20 lei

Pensionari – 10 lei

Elevi și studenţi – 5 lei

ATENȚIE! CASA DE BILETE SE ÎNCHIDE LA ORA 16:00!

Informații suplimentare puteți afla accesând site-ul muzeului: peles.ro