Catacombele din Paris pot fi vizitate doar de cei care îndrăznesc să sfideze avertismentul de la intrare: ”Oprește-te! Aici este Imperiul Morții!”

avertisment

Foto: jademellor.com

Doar 20 de metri sub pământ fac diferența între viața cotidiană, tumultoasă și liniștea mormântală a osuarului, cu atmosfera sa macabră.

catacombe1

Foto: turismistoric.ro

Catacombele din Paris datează din secolul al XVII-lea şi sunt formate din peste 200 de kilometri de tuneluri săpate într-o carieră de calcar pe de vremea romanilor. Osuarul reprezintă o mică parte din totalul galeriilor, dar reprezintă și una dintre cele mai sinistre atracții, fiind deschis publicului încă din 1867.

oase

Foto: © AP Photo/Francois Mori

Timp de aproape zece secole, înmormântările aveau loc în “Cimitirul Inocenţilor”, însă acesta devenise un focar de infecţie pentru toţi locuitorii din zonă, ajungând extrem de aglomerat din cauza dezvoltării orașului.

După mai multe plângeri, dar și datorită marilor operaţiuni de modernizare ale baronului Haussman, edilul lui Napolen al III-lea, “Cimitirul Inocenţilor”, precum și numeroase cimitire au trebuit să fie desfiinţate şi transferate o dată cu trasarea noilor bulevarde. Drept urmare, Consiliul de Stat a decis, în 1785, închiderea şi evacuarea cimitirului. Astfel, osemintele a peste 6 milioane de oameni au fost trasferate în catacombele din capitala franceză, atât din ”Cimitirul Inocenților”, cât și din alte cimitire pariziene, în perioada anilor 1786 – 1814. Mutarea osemintelor s-a realizat mereu pe timp de noapte și în conformitate cu un ceremonial format din o procesiune de preoți.

osuare2

Foto: turismistoric.ro

Osemintele sunt așezate unele peste altele pe rafturi, brațe la brațe, picioare la picioare, cranii la cranii, iar unele dintre încăperi au chiar decorațiuni făcute din oase disparate. Iniţial, oasele au fost aruncate pur şi simplu, însă când s-a văzut interesul turiștilor pentru ele, au fost stivuite astfel încât acum osemintele formează ziduri întregi de cranii, femururi și tibii, care se întind într-un labirint imens. Ceea ce este important de menționat este faptul că tot acest traseu este presărat cu citate extrase fie din Biblie, fie din scrierile unor mari poeţi şi filozofi, gen: ”Gândește-te dimineața că poate nu vei supraviețui până seara, iar seara gândește-te că, probabil, nu vei supraviețui până dimineața”.

catacombe3

Foto: © AP Photo/Francois Mori

După ce câteva clădiri din oraş s-au prăbuşit în tunelurile subterane uitate din secolul al XII-lea, autorităţile franceze au realizat o hartă a catacombelor şi au consolidat vechile mine.

Catacombele se găsesc la o adâncime de aproximativ 20 metri sub pământ şi au pereţii acoperiţi cu însemnări datând din secolul al XVIII-lea. Intrarea în osuar este cu adevărat impozantă și se face printr-o poartă încadrată de doi piloni ornaţi cu figuri geometrice, pe frontonul căreia figurează inscripţia: ”Opreşte-te! Aici este Imperiul Morţii”, iar accesul în galerii se face prin intermediul unui puţ dotat cu scări, traseul de 20 de metri oferind vizitatorilor timpul necesar pentru a se obişnui cu întunericul, precum şi cu temperatura de circa 10 grade.

catacombes_de_paris_catacombs

Foto: travel-in-paris.com

Catacombele Parisului au fost martore, de-a lungul timpului, a unor evenimente istorice: astfel, în 1871, aici a fost ucis un grup de monarhişti, în cel de-al Doilea Război Mondial membri ai Rezistenței Franceze s-au ascuns de armata germană, iar soldaţii nemți au folosit o porțiune din rețeaua de tuneluri ca bunker tot în aceeași perioadă.

osuare

Foto: turismistoric.ro

Primele tuneluri au fost săpate chiar sub centrul oraşului din prezent, iar pe parcursul anilor acestea au fost extinse până la periferia Parisului. Sunt numeroase intrări spre catacombe, multe dintre ele ascunse și cunoscute doar de persoanele autorizate.

Directorul Osuarului Municipal (denumirea oficială a catacombelor din Paris), Valerie Guillaume a subliniat natura filosofică a acestei atracții mai puțin obișnuite: ”Locul nu a fost conceput pentru a fi un loc de groază, ci ca o reflecție asupra sensului vieții și a morții”.

Iar curatorul Sylvie Robin a menționat că doar contrabanda care se făcea pe vremuri în aceste tuneluri a contribuit la reputația sa terifiantă. ”Aceasta este originea tuturor legendelor”, a declarat Sylvie Robin, deoarece contrabandiștii speriau parizienii curioși cu lumini și zgomote, astfel ca nimeni să nu mai aibă curajul să vină și să vadă cu ce se ocupau.

Catacombele sunt vizitate de aproximativ un milion de turiști pe an, iar unii dintre aceștia vorbesc despre fantome, care fie au trecut pe lângă ei ignorându-i, fie au urmat tăcute grupurile de vizitatori prin tunele.

De asemenea, s-au înregistrat și cazuri când aceste întâlniri n-au putut fi suportate de turiști și tururile au fost întrerupte din cauza stărilor de greață, de neliniște sau de leșinuri.

********

Osuarul Municipal este deschis între orele 10.00 – 17.00.

Este închis în zilele de luni și de sărbătorile legale. Taxa de vizitare: 10 euro. Turul de 2 km (1.2 mile) durează aproximativ 45 de minute, cu 130 de trepte parcurse pentru a ajunge în subteran. Accesul nu este permis persoanelor cu mobilitate redusă.