Vineri, 22 august 2014, începând cu ora 20:00, postul National Geographic Channel va difuza primul episod al documentarului „Al Doilea Război Mondial: Marile Raiduri”, intitulat „În frunte cu rangerii”. Seria conţine şase episoade prin intermediul cărora publicul va cunoaşte cele mai apreciate unităţi speciale ale Aliaţilor: US Army Rangers, Special Air Service (SAS) şi pușcașii marinei britanice, unităţi care prin curajul, îndrăzneala şi devotamentul soldaţilor lor au schimbat cursul bătăliilor şi chiar al războiului. Imaginile de epocă surprinse în timpul luptelor, sunt completate de poveştile veteranilor şi de reconstituiri ale manevre militare care au avut loc în Franţa, Filipine, Germania şi Egipt.

Marile raiduri - 111418-horz• Al Doilea Război Mondial: Marile raiduri – În frunte cu rangerii
Pe 6 iunie 1944, rangerii americani se află în fruntea celui mai mare desant amfibiu din istorie: invadarea Franţei de către Aliaţi. Misiunea lor este aproape sinucigaşă: trebuie să cucerească stâncile abrupte ale Pointe du Hoc şi să ia prin surprindere inamicul şi să-i distrugă armele înainte ca acestea să distrugă trupele aliate. Generalul Omar Bradley a numit această misiune ca fiind cea mai periculosă operaţiune din Ziua Z.

–         difuzare: vineri, 22 august 2014, ora 20:00
–         reluare: sâmbătă, 23 august 2014, ora 03:00

Marile raiduri - 111416-horz• Al Doilea Război Mondial: Marile raiduri – Masacru pe munte
Black Devils (Diavolii Negri), o unitate de elită formată din soldaţi americani și canadieni antrenaţi pentru războiul pe munte, se apropie de prima ei misiune. Aceasta se va desfăşura pe timp de noapte, pe vreme rea, şi a avut ca obiectiv străpungerea liniei germane de apărare de pe Muntele La Difensa. De misiunea „diavolilor” depinde avansul trupelor aliate în Italia şi însuşi războiul de pe continentul european.

–         difuzare: miercuri, 27 august 2014, ora 21:00
–         reluare: joi, 28 august 2014, orele 00:00 şi 14:00

Marile raiduri - 111423-horz• Al Doilea Război Mondial: Marile raiduri – Podul de la Remagen
Unui grup de soldaţi curajoşi li s-a încredinţat o operaţiune care ar putea marca un punct de cotitură în cursul războiului: capturarea ultimului pod intact de pe Rin, poarta de acces a Aliaţilor în Germania hitleristă. La 7 martie 1945, avangarda Diviziei 9 Blindată aliată a lansat un atac pentru a captura podul Ludendorff, astfel încât trupele americane să treacă Rinul şi să continuie să avanseze spre Germania.

 Marile raiduri - 111419-horz• Al Doilea Război Mondial: Marile raiduri – Vulturul a aterizat
Misiune specială pentru infanteria uşoară a armatei britanice: trebuie să zboare cu planoare până în nordul Franţei, unde trebuie să cucerească şi să păstreze două poduri importante. În cazul în care soldaţii nu-şi pot îndeplini misiunea, invazia Aliaţilor din Ziua Z ar putea fi pusă în pericol. Dacă reuşesc, ajută armata britanică să fixeze un cap de pod în Normandia şi astfel să deschidă un nou front.

Marile raiduri - 111424-horz• Al Doilea Război Mondial: Marile raiduri – Bătălia pentru Africa de Nord
Serviciile Aeriene Speciale Britanice (SAS) lansează un raid îndrăzneţ pe un aerodrom german, care este cu mult în spatele liniilor inamice, în mijlocul deşertului libian. În cazul în care unitatea de elită reuşeşte să distrugă avioanele de aprovizionare ale lui Rommel, acest lucru ar putea însemna un punct de cotitură în cursul războiul din Africa de Nord. Însă, pentru a avea succes, soldaţii aliaţi trebuie să fie mai vicleni decât soldaţii germani, iar apoi să scape de un aşteptat contra-atac al Luftwaffe.

Marile raiduri - 111425-horz• Al Doilea Război Mondial: Marile raiduri – Operațiunea Chariot
În anul 1942, unităţi britanice iau parte la una dintre cele mai îndrăzneţe atacuri din istoria militară, asaltul portului St. Nazaire. Operaţiunea avea drept obiectiv distrugerea portului bine fortificat din nordul oraşului francez înainte ca acesta să devină bază a celei mai mari nave de război a marinei germane. Dacă se întâmplă acest lucru, acest vas de război putea influenţa cursul războiul din Oceanul Atlantic. Soldaţii aliaţii folosesc un vas încărcat cu exploziv, dar deghizat ca un distrugător german pentru a se putea apropia de obiectivul lor. Operaţiunea soldaţilor este dificilă şi se desfăşoară sub focul armelor.

Marile raiduri - 111420-horzFoto: natgeotv.com