Vehicule

VW tip 82 Kübelwagen

Asociația Redescoperă Istoria este singura asociație de reenactment din România care utilizează în cadrul acțiunilor sale de reconstituire istorico-militară un vehicul militar original și în perfectă stare de funcționare: VW tip 82 Kübelwagen.

Kubel-horz

Aflat în colecția domnului Ovidiu Ciobanu, membru ARI, vehiculul a fost fabricat în primul an de producție al acestui tip de autovehicul (1940). Fabricat în peste 50.000 de exemplare, Kübelwagen a fost unul dintre vehiculele întâlnite pe toate fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv în România. Trebuie menționat faptul că însuși Regele Mihai al României a condus în anii ’40 un astfel de vehicul.

kuebelwagen-vert

Conform istoricului vehiculului, acesta are o poveste aparte: ajuns pentru prima dată în România în 1941, înaintea declanșării Operațiunii Barbarossa (invadarea Uniunii Sovietice), Kübelwagen-ul a însoțit Armata Germană pe Frontul de Est până la Stalingrad, când a fost relocat.

kubel_romania-vert

În primăvara anului 1944, vehiculul se găsea din nou pe teritoriul României, mai exact în dotarea Regimentului 208 Grenadieri al Diviziei 79 Infanterie a Wehrmacht-ului, divizie ce activa la nord de orașul Iași, ulterior vehiculul ajungând în Grecia. După eliberarea Greciei de sub ocupația germană, la finele anului 1944, Kübelwagen-ul a fost vândut către populația civilă.

K-02

K-01

În anul 2010, vehiculul a fost cumpărat de către domnul Ovidiu Ciobanu, iar această achiziție poate fi interpretată ca pe o recuperare a istoriei, demers care coincide cu obiectivele Asociației Redescoperă Istoria. Până în prezent, acest vehicul este singurul de acest fel din România.

DSC_0160-vert