Obiective

 

Cunoașterea istoriei, așa cum a fost, reprezintă o provocare la care nu mulți se încumetă să răspundă. A accepta o asemenea provocare înseamnă să fii cu adevărat pasionat de istorie. Înființată în anul 2014, Asociația Redescoperă Istoria reunește persoane pasionate care vor să dea culoare istoriei prin intermediul reconstituirii istorico-militare.

Dorim să demonstrăm că istoria nu este ceva plictisitor, așa cum de obicei se crede, ci este mai mult decât o simplă înșiruire de ani și evenimente. Asociația Redescoperă Istoria „scoate” istoria de pe rafturile prăfuite ale uitării și o aduce în fața publicului într-un mod cu totul diferit decât o face o carte, un film sau chiar un film documentar. Motto-ul Asociației Redescoperă Istoria este Istoria începe acum! Istoria începe acum deoarece aceasta va fi mereu un subiect de actualitate, pe care trebuie să îl cunoaștem sub toate aspectele, deoarece fără trecut nu ne putem cunoaște prezentul.

Reconstituim structuri militare din trei țări participante la luptele celui de-Al Doilea Război Mondial: Armata Română (Regimentul 33 Dorobanți Tulcea – Divizia 10 Infanterie), Armata Germană –Wehrmacht și Luftwaffe (Regimentul 208 Grenadieri – Divizia 79 Infanterie, Batalionul de Parașutiști Brandemburg – Divizia Brandemburg și Regimentul 202 Artilerie Antiaeriană – Divizia 5 Artilerie Antiaeriană) și Armata Roșie (Regimentul 703 Pușcași – Divizia 233 Pușcași), structuri care au avut un rol deosebit atât în istoria contemporană a României, cât și a Europei.

Suntem singura asociație de reenactment din România care utilizează în cadrul acțiunilor sale un vehicul militar original și în perfectă stare de funcționare: VW tip 82 Kübelwagen.

Punem accent pe interacțiunea cu tânăra generație în cadrul evenimentelor la care participăm prin intermediul programului cultural – educațional Ore de Istorie Vie. Realizat sub forma unor prezentări cu diverse teme ale ultimei conflagrații mondiale, acest program este prezentat atât elevilor, liceenilor, cât și studenților, fiecare prezentare fiind concepută în funcție de specificul fiecărui public.

Am participat, începând din ianuarie 2015, ca asociație de reenactment la evenimente culturale organizate de instituții culturale precum: Muzeul Municipiului București, Muzeul Militar Național „Regelele Ferdinand I”, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Rotary Club Varana Focșani, Retromobil Club România și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Profesionalismul membrilor Asociației Redescoperă Istoria a fost recunoscut în mod special de Muzeul Municipiului București, instituție culturală cu care ARI colaborează încă de la redeschiderea MMB (mai 2015), prin participarea atât la evenimentul Noaptea Muzeelor, cât și la Școala de Vară desfășurată în 2015 la Palatul Suțu, apoi din 2016, la Casa Filipescu – Cesianu, eveniment la care au participat peste 100 de copii.

Totodată, pe lângă colaborarea cu instituții culturale, ARI a susținut programul Ore de Istorie Vie atât în fața studenților Facultății de Istorie a Universității din București, cât și pentru elevii de gimnaziu și liceu din unități școlare aflate în localitățile Covasna, Focșani, Călinești și București.

Ne propunem colaborări atât cu instituții de cultură, cât și cu organizații non-guvernamentale, pentru desfășurarea de proiecte educaționale adresate tinerei generații. Pentru detalii și propuneri, putem să fim contactați la adresa de email contact@redescoperaistoria.ro.

Asociația Redescoperă Istoria, prin acțiunile sale, se delimitează de organizațiile cu caracter extremist și nu promovează mesajul politic specific perioadei istorice reconstituite.