Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) marchează celebrarea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, prezentând publicului, începând cu data de 24 ianuarie 2017, micro-expoziția temporară intitulată „Unirea Principatelor și domnia lui Alexandru Ioan Cuza”, informează un comunicat trimis Asociației Redescoperă Istoria.

Unirea Principatelor reprezintă un moment de o însemnătate crucială în istoria României, iar Alexandru Ioan Cuza a fost simbolul acestei mari cotituri istorice. Pe 5 și 24 ianuarie 1859, la Iași și la București, moldovenii și muntenii din cele două Adunării Elective, punând interesul țării mai presus de orice, au hotărât alegerea lui Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești. Urmările Unirii au fost uriaşe. De data aceasta nu a mai fost vorba de o simplă schimbare de domnie, ci de o nouă pagină de istorie naţională. Începea o epocă de realizări profunde în toate domeniile, care au deschis calea modernizării și dezvoltării României și care au creat condițiile obținerii Independenţei (1877) şi realizării Marii Uniri (1918).

Afis mnir_242017-horz

Așadar, marți, 24 ianuarie 2017, muzeul va fi deschis spre vizitare conform programului obișnuit, cuprins în intervalul orar 09:00 – 17:00 (ultimul acces făcându-se la ora 16:15). Vizitatorii vor avea ocazia să admire în cadrul micro-expoziției ce face parte din seria „Exponatul lunii” obiecte de patrimoniu din colecțiile MNIR, reprezentative pentru Unirea din 1859 și personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum: un ceas de buzunar care a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza, „Ordinul Unirii” – primul ordin național românesc, trusa pentru duel primită de Cuza de la Napoleon al III-lea, împăratul Franței, documente refreritoare la perioada dinainte și de după 1859, medalii și decorații din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza sau obiecte care au aparținut unor personalități implicate în realizarea Unirii Principatelor (Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu).

Expoziția va putea fi vizitată până la jumătatea lunii februarie, în Sala Lapidarium, de miercuri până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00 (ultimul acces făcându-se la ora 16:15).

Totodată, MNIR anunță semnarea parteneriatului cu Asociația Culturală „Nicolae Voiculeț”, ce se va derula în perioada 2017-2018. Activitățile ce se vor organiza în cadrul parteneriatului – expoziții, concerte extraordinare, conferințe științifice –  vor avea drept temă celebrarea unor evenimente marcante din istoria României, precum Mica Unire (ianuarie), Unirea Basarabiei cu România (martie), Independența României (mai),  aniversarea înmânării către autoritățile române a Steagului liturgic al lui Stefan cel Mare recuperat din Grecia cu sprijinul autorităților franceze (iulie-august), Centenarul Marii Unirii (decembrie), dar și evocarea faptelor mărețe ale unor conducători ai neamului cum au fost Mihai Viteazul și Regele Ferdinand.

Evenimentele vor fi încadrate în turneul D.O.R. (Dumnezeu Ocrotește România) susținut de artistul Nicolae Voiculeț și orchestra sa „România”, alături de invitați speciali, în cadrul campaniei „Turneul România 100”.

Pentru a marca debutul parteneriatului în seara zilei de 24 ianuarie va avea loc la MNIR un prim concert extraordinar susținut de artistul Nicolae Voiculeț și orchestra sa, alături de Fanfara Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, eveniment susținut de Țiriac Auto și Mercedes Benz, oferit invitaților muzeului.

Muzeul Național de Istorie a României nu este la prima colaborare cu naistul Nicolae Voiculeț, artistul fiind invitat să susțină un recital în cadrul ceremoniei de deschidere a expoziției-eveniment „Comorile României”, la Beijing, Republica Populară Chineză, care a avut loc anul trecut, tot în luna ianuarie.