Una dintre cele mai importante figuri din istoria Japoniei, Ieyasu (1542-1616) a fost un războinic, om de stat și fondator al shogunatului Tokugawa.

Tokugawa_Ieyasu2

Shogunul Tokugawa Ieyasu într-o pictură japoneză

Născut în castelul Okazaki (în provincia Mikawa, astăzi în prefectura Aichi), cu numele de Tokechiyo Matsudaira, a fost fiul lui Hirotada Matsudaira, un fel de mic hatman, iar mama sa, Odai no, a fost fiica unui conducător de oști dintr-o localitate din apropiere, Tadamasa Mizuno. La momentul nașterii sale, Japonia era zguduită de război civil, dar și de certuri violente între clanuri care au durat aproape un secol.

Când a împlinit vârsta de 4 ani, Ieyasu a fost trimis, împreună cu alți 50 de tineri samurai, pentru a asigura o alianță între clanul său și clanul vecin Imagawa, iar astfel a primit educația potrivită pentru un nobil.

În 1567 Ieyasu, care a devenit stăpânul domeniului Matsudaira după moartea tatălui său, s-a aliat cu Oda Nobunaga, un vecin puternic. Acesta a reprezentat momentul în care și-a schimbat numele de familie din Matsudaira în Tokugawa (numele zonei din care provenea familia sa).

Ieyasu a petrecut următorul deceniu și jumătate luând parte la campanii militare alături de Nobunaga în timp ce își extindea propria influență, dar și averea, câștigând o reputație militară considerabilă.

Când Nobunaga a fost asasinat în 1582, Ieyasu a dobândit și mai mult teritoriu și s-a aliat cu succesorul lui Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi. Hideyoshi l-a trimis pe Ieyasu să guverneze domenii în partea de est a Japoniei, încercând astfel să îi frâneze independența sa crescândă. Ieyasu și-a făcut cartierul general său în portul mic din Edo (unde se află în prezent Tokyo). După ce Hideyoshi a murit, Ieyasu a devenit unul dintre tutorii tânărului său fiu. Cele mai importante figuri militare ale Japoniei au început să completeze unele împotriva celorlalte, iar astfel a izbucnit un război civil.

Un alt consilier numit de către Hideyoshi a fost Ishisa Mitsunari, cel care a format Armata de Vest împotriva lui Ieyasu. În 1600, Ieyasu a învins Armata de Vest în bătălia decisivă de la Sekigahara, obținând astfel supremația în Japonia. În 1603, Împăratul Go-Yōzei, conducător numai cu numele, i-a oferit lui Ieyasu titlul istoric de shogun (guvernator militar) pentru a-i confirma întâietatea, iar Japonia era acum unită sub controlul lui Ieyasu.

El a depus mari eforturi pentru a restaura stabilitatea în Japonia și a încurajat comerțul exterior, care a inclus schimbul de cadouri cu James I al Angliei, precum și cu alți conducători europeni. Abia mai târziu, sub succesorii lui Ieyasu, Japonia se izolează efectiv de contactul cu străinii.

640px-Tokugawa_Ieyasu_handprint

Imprimarea mâinii lui Ieyasu Tokugawa, la templul Kunō- zan Tōshōgū

Ieyasu a murit la 17 aprilie 1616, iar prin decret imperial a fost canonizat sub numele de Tōshō Daigongen, mausoleul său de la Nikkō devenind astfel unul dintre cele mai importante sanctuare din Japonia.

www.bbc.co.uk