Arheologii peruani au descoperit o pereche de mănuși cu gheare de metal într-o necropolă a unui nobil, într-un sit din Huaca la Luna sau ‘Templul Lunii’ care a aparținut civilizației peruane Moche, conform Agerpres.

gheare

Foto: (c) Luis Alvitres / REUTERS

Oamenii de știință au declarat că mănușile cu gheare metalice, având peste 1.500 de ani vechime, ar fi făcut parte dintr-un costum ritual folosit în cadrul unor lupte ceremoniale, potrivit unui reportaj al cotidianului El Comercia. Cultura Mocha a cunoscut apogeul în America de Sud între secolele I-VIII d.Hr.

Participanții la ritualul de luptă se costumau în veșminte din piei de animale. În cadrul ceremoniei, învinsul era sacrificat în cinstea zeilor și obiectele sale erau păstrate drept trofee de către învingători.

Mănușile au fost găsite de arheologi lângă un schelet uman, împreună cu alte artefacte, printre care se o mască, cercei și un sceptru de cupru, ceea ce sugerează că mormântul aparținea unui nobil.

Arheologii susțin că religia Moche se baza pe sacrificii umane și anumite ritualuri aveau legătură cu circulația fluidelor în natură — o preocupare  simbolică legată de dependența de apă pentru irigarea culturilor agricole. Din nefericire pentru cei învinși, aceste ritualuri se extindeau și asupra fluidelor corporale, victimele sacrificiilor fiind ținute în viață timp de câteva zile, chiar săptămâni, pentru a li se scurge sângele.